Myko San novosti i zanimljivosti

Vrijeme čitanja: 50 minute

Novosti i zanimljivosti

DR. JAKOPOVIĆ IZLAGAO NA 2. REGIONALNOM ONKOLOŠKOM KONGRESU

U Budvi (Crna Gora) je od 2. do 4. listopada 2014. održan 2. regionalni onkološki kongres na temu „Suportivna terapija onkoloških bolesnika“, na kojem je sudjelovalo oko 150 onkologa iz svih država nastalih iz bivše Jugoslavije. Pokretač ovih regionalnih kongresa je Hrvatsko onkološko društvo, a organizatori su ovaj put bili Zaklada Onkologija iz Hrvatske i Klinički centar Crne Gore.

U trodnevnom radu istaknuti onkolozi su analizirali najsuvremenija dostignuća na području suportivne njege onkoloških bolesnika i mogućnosti poboljšavanja sadašnjeg stanja, osobito kod

  • suzbijanja boli
  • olakšavanja i ublažavanja pojava mučnine i povraćanja
  • palijativne skrbi
  • probleme anoreksije i kaheksije (neishranjenost).

Također su raspravljeni problemi sigurnog rukovanja kemoterapeuticima i zaštite osoblja, kao i druge značajne teme na tom području.

Dr. Jakopović izlaže na 2. regionalnom onkološkom kongresu u Budvi o tretmanu raka ekstraktima ljekovitih gljiva

Na kongresu je sudjelovao i dr. sc. Ivan Jakopović, osnivač tvrtke Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva. Uz sudjelovanje u raspravama, održao je i zapaženo 45-minutno izlaganje na temu „Tretman raka s ekstraktima iz ljekovitih gljiva“. U njemu je prikazao glavne rezultate znanstvenih istraživanja antitumorskih svojstava ekstrakata iz ljekovitih gljiva, kao i tri kohortne humane studije. One su pokazale značajne pozitivne učinke ljekovitih gljiva kod oboljelih od karcinoma dojke, karcinoma debelog crijeva i karcinoma pluća. Ukazao je i na velike potencijale suradnje ove grane prirodne medicine i standardnih onkoloških tretmana.

Skini prezentaciju

Prezentaciju je dopušteno koristiti samo za osobne potrebe.

na vrh

ornament

NAJNOVIJE OTKRIĆE HRVATSKIH ZNANSTVENIKA:
KAKO POJAČATI UČINKOVITOST EKSTRAKATA LJEKOVITIH GLJIVA

Tim hrvatskih znanstvenika predvođen prof. Draženkom Komes i prof. Ksenijom Durgo s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i dr. Ivanom Jakopovićem iz Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva objavio je vrlo značajan rad u najnovijem broju znanstvenog časopisa o ljekovitosti gljiva International Journal of Medicinal Mushrooms (Begell House, New York). Oni su na 4 vrste raka (karcinom debelog crijeva, adenokarcinom pluća, mikrocelularni rak pluća i astrocitom mozga) testirali ekstrakte iz ljekovitih gljiva i utvrdili da oni mogu u vrlo značajnoj mjeri uništavati tumorske stanice tako da vitalno oštećuju njihove membrane i mitohondrije u kojima se proizvodi energija neophodna za život tumorske stanice.

Jednostavnijim ekstraktima dobivenim iz samo jedne vrste gljiva ili pročišćenim do samo jedne aktivne tvari: PSP (KunShan Long-Teng Biotech Manufacture, KunShan City, Kina), ImmunoBran MGN-3 (Daiwa Pharmaceutical, Tokio, Japan) i Beta Glucan (Transfer Point Inc. Columbia, SC, USA) istraživači su suprotstavili kombinacije ekstrakata iz više vrsta gljiva (6 proizvoda hrvatskog proizvođača Dr Myko San—Zdravlje iz gljiva, utemeljenih na istraživanjima rađenim u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković). Iako je osnovna tema istraživanja bila razotkriti utjecaj polisaharida i polifenola iz gljiva na antitumorsko djelovanje, kao i rasvijetliti neke mehanizme pomoću kojih gljive ubijaju stanice raka – hrvatski istraživači neočekivano su riješili dvojbu koja već cijelo desetljeće muči znanstvenike.

Dio istraživača ljekovitosti gljiva smatrao je da ekstrakti kombinirani iz više vrsta gljiva zbog miješanja velikog broja različitih spojeva imaju slabije antitumorsko djelovanje. Drugi su predviđali veću učinkovitost složenih ekstrakata zbog istovremenog djelovanja većeg broja aktivnih tvari na različite procese u tumorskim stanicama. Ovo istraživanje nedvojbeno je pokazalo da kvalitetne kombinacije ekstrakata iz ljekovitih gljiva imaju daleko snažnije antitumorsko djelovanje od pojedinačnih aktivnih tvari iz gljiva. Mješavine ekstrakata većeg broja vrsta bile su efikasnije na svim navedenim tipovima tumora; kočeći u nekim slučajevima rast stanica raka jače nego 100 puta veće doze jednostavnih preparata.

Nakon 50,000 objavljenih znanstvenih radova i preko 400 kliničkih istraživanja ljekovitih gljiva nedvojbeno je dokazano da ljekovite tvari iz određenih vrsta gljiva koče rak. Rezultat tih istraživanja je nekoliko službenih lijekova protiv raka (izolirani spojevi PSK/Krestin, Lentinan i Schizophyllan u Japanu i PSP u Kini) i tisuće dijetetskih proizvoda širom svijeta, od kojih je velika većina dobivena iz samo jedne vrste gljiva.

Jedan od autora, dr. Ivan Jakopović, osnivač kompanije Dr Myko San—Zdravlje iz gljiva, prvog proizvođača preparata iz ljekovitih gljiva u Europi zaključuje: „Ekstrakti iz određenih ljekovitih gljiva imaju snažan antitumorski učinak i mogu biti od velike pomoći, osobito u kombinaciji sa standardnom onkološkom terapijom. Složeni ekstrakti superiorni su pojedinačnima jer u njima dolazi do sinergije niza aktivnih tvari. To dovodi do jačeg kočenja diobe tumorskih stanica i njihova bržeg uništavanja, te aktiviranja većeg broja imunoloških mehanizama u ljudskom organizmu.“

14. 11. 2013.

Pročitajte najnoviji rad hrvatskih znanstvenika (engleski jezik): Myko San istraživanje ljekovitih gljiva protiv raka (.pdf – 1 MB).

na vrh

ornament

ŠESTA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O LJEKOVITIM GLJIVAMA

međunarodna konferencija o ljekovitim gljivama ZagrebHrvatsko poduzeće Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva bilo je domaćin i glavni organizator 6. međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama (The 6th International Medicinal Mushroom Conference – IMMC6) u Zagrebu, od 25. – 29. rujna 2011.

Dosadašnji istraživački napori i uspjesi poduzeća Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva donijeli su nam ovu veliku čast: prva smo kompanija u Europi koja je dobila mandat za organizaciju ovakve konferencije (nakon kompanija iz SAD i Kine). Dodatna priznanja primio je direktor poduzeća dr. Ivan Jakopović: od 2011. je član uredništva najvažnijeg znanstvenog časopisa o ljekovitim gljivama International Journal of Medicinal Mushrooms, te član međunarodnog znanstvenog komiteta sljedeće konferencije IMMC7 2013. godine u Beijingu, Kina.

Pregledajte detaljniji opis ovog događaja: Dr Myko San domaćin svjetske konferencije o ljekovitim gljivama.

U sklopu konferencije, Myko San je organizirao i za javnost otvorenu izložbu gljiva i Myko Expo, međunarodnu prodajnu izložbu proizvoda iz ljekovitih gljiva.

Pogledajte i albume fotografija sa konferencije o ljekovitim gljivama.

na vrh

ornament

PETA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O LJEKOVITIM GLJIVAMA

Peta međunarodna konferencija o ljekovitim gljivama održana je 5-8. rujna, 2009, u Nantongu u Kini. Sudjelovalo je preko 900 znanstvenika i stručnjaka (više od polovice bili su kineski uzgajivači zainteresirani za nove metode) iz 39 zemalja koji su, u obliku usmenih prezentacija i postera, prikazali rezultate 110 najnovijih istraživanja učinaka ljekovitih gljiva protiv raka, virusa (osobito HIV/AIDS, hepatitisa i drugih), za jačanje imuniteta… Međunarodna konferencija o ljekovitim gljivama predstavlja značajan korak na putu razvoja novih prirodnih lijekova iz gljiva.

Na konferenciji je aktivno sudjelovala i tročlana delegacija poduzeća Myko San. Dr. Ivan Jakopović predstavio je rezultate znanstvene studije o kratkoročnim i dugoročnim efektima Myko San preparata iz ljekovitih gljiva u 65 slučajeva raka pluća. (Powerpoint prezentacija: Myko San ljekovite gljive pomažu protiv raka pluća)

Na konferenciji je ukazana posebna čast našoj kompaniji Myko San dodjelom mandata za organiziranje sljedeće 6. međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama u Zagrebu, 2011. godine. Mi smo jedina europska kompanija kojoj je ukazana takva čast. Dr. Ivan Jakopović je, također, postao član Međunarodnog znanstvenog komiteta konferencija o ljekovitim gljivama.

Slijedi nekoliko fotografija sa konferencije u Nantongu:

ljekovite gljive međunarodna konferencija
Na 5. Međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama 2009. g. u Nantongu (Kina) sudjelovalo je preko 900 znanstvenika i stručnjaka iz 39 zemalja.
Dr. Ivan Jakopović, ljekovite gljive pomažu protiv raka pluća
Dr. Jakopović izložio je rezultate znanstvene studije upotrebe Myko San proizvoda iz ljekovitih gljiva protiv raka pluća. Studija je obuhvatila 65 pacijenata s 4 tipa uznapredovalog raka pluća – mikrocelularni, adenokarcinom, planocelularni i makrocelularni. Pacijenti koji su dugo koristili velike doze Myko San proizvoda živjeli su znatno dulje i sa boljom kvalitetom života u odnosu na pacijente s ovakvim karcinomima pluća samo sa službenom onkološkom terapijom (usporedba sa američkim podacima o preživljavanju za taj period, koji su značajno bolji od europskih).
ljekovite gljive istrazivaci Ivan Jakopović i ST Chang
Prof. Shu Ting Chang i Dr. Ivan Jakopović, na štandu kompanije Dr Myko San na 5. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama (Nantong, NR Kina, 2009). Prof. Chang je jedan od vodećih svjetskih znanstvenika i promotora upotrebe ljekovitih gljiva i jedan od pokretača svjetskih znanstvenih konferencija o ljekovitim gljivama.
istraživač koji je otkrio djelovanje Hericium erinaceus ljekovite gljive protiv neurodegenerativnih bolesti prof. Kawagishi sa dr. Ivanom Jakopovićem
Prof. Hirokazu Kawagishi i Dr. Jakopović, na štandu kompanije Dr Myko San na 5. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama (Nantong, NR Kina, 2009). Prof. Kawagishi je vodeći istraživač ljekovitih svojstava gljive Hericium erinaceus. Otkrio je aktivne tvari u toj gljivi – erinacine i hericenone – te laboratorijski i klinički dokazao njihovu visoku učinkovitost protiv neurodegenerativnih bolesti.
Ganoderma lucidum Reishi najbolje ljekovite gljive protiv raka skulptura
Skulpture prikazuju dva znamenita starokineska liječnika i ljekovitu gljivu Ling zhi, tj. Ganoderma lucidum ili reishi, “kinesku gljivu besmrtnosti”.
ganoderma lucidum reishi ljekovita gljiva Neven Jakopović Myko San
Neven Jakopović ispred skulpture ljekovite gljive Ganoderma lucidum (reishi), u parku organizatora konferencije.
konferencija ljekovite gljive Boris Jakopović laboratoriji
Boris Jakopović pri razgledavanju postrojenja domaćina konferencije IMMC5 u Nantongu, kineske kompanije Alphay.
Dr. Jakopović ljekovite gljive plaketa zahvale
Dr. Ivan Jakopović prima zahvalnicu povodom pristupanja u međunarodni znanstveni komitet konferencija IMMC.
Ivan Jakopović, ST Chang, Solomon Wasser ljekovite gljive konferencija znanstvenici
Pokretači međunarodnih konferencija o ljekovitim gljivama S.T. Chang i S.P. Wasser, te Dr. Jakopović i Liu Zi Qiang (glavni tajnik konferencije) na zatvaranju konferencije u Kini.
Dr Jakopović Hrvatska domaćin IMMC6
Dr. Ivan Jakopović predstavlja Hrvatsku i Zagreb kao domaćina 6. međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama u rujnu 2011. godine.
Dr. Ivan Jakopović Myko San slavni istraživači ljekovitih gljiva
Završni pozdrav najuglednijih znanstvenika za ljekovite gljive i njihovu primjenu.

na vrh

ornament

ZNANSTVENE KONFERENCIJE O LJEKOVITIM GLJIVAMA U NJEMAČKOJ I GANI

U Bonnu, nekadašnjem glavnom gradu Zapadne Njemačke, održana je od 29. rujna do 3. listopada 2008. godine 6. međunarodna znanstvena konferencija „Biologija gljiva i proizvodi iz gljiva“, u organizaciji istoimenog svjetskog udruženja. Sudjelovalo je oko 250 znanstvenika i stručnjaka iz 30-tak zemalja, uključujući i predstavnike poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA. Prezentirani su deseci novih istraživanja u oblastima biologije gljiva i biotehnologije njihova uzgoja, te prehrambenih i ljekovitih svojstava.

Ivan Jakopovic i Jan Lelley, znanstvena konferencija o ljekovitim gljivama u Njemačkoj
Prof. Jan Lelley (lijevo), predsjedavajući konferencije u Bonnu i dr. Ivan Jakopović

U Accri, glavnom gradu Gane, održana je od 23. do 27. ožujka 2009. Druga afrička konferencija o jestivim i ljekovitim gljivama, na kojoj je sudjelovalo oko 200 znanstvenika, stručnjaka i uzgajivača gljiva iz većine afričkih zemalja. Uz nekoliko znanstvenika i stručnjaka iz SAD-a, na konferenciji su, kao jedini Evropljani, sudjelovali i predstavnici poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA, koje je bilo i jedan od sponzora konferencije. Afrički znanstvenici prezentirali su desetine kvalitetnih istraživanja – od biologije gljiva i osobito biotehnologije uzgoja različitih vrsta, od njihovih prehrambenih svojstava i ljekovitosti. Posebna se pažnja posvećuje sakupljanju i istraživanju iskustava tradicionalne medicinske upotrebe raznih vrsta gljiva u različitim lokalnim zajednicama, što je od ogromne važnosti, jer s urbanizacijom ta znanja i u Africi ubrzano nestaju.

U nastavku prenosimo tekstove dvaju članaka objavljenih sredinom 2009. godine u mjesečniku „Doktor u kući“, u kojima su prikazana neka od izlaganja na navedenim znanstvenim konferencijama.

Omon Isikhuemhen ljekovitost gljiva afrička konferencija
Dr. Omon Isikhuemhen, inicijator i predsjedavajući na 2. afričkoj konferenciji o jestivim i ljekovitim gljivama, izabran je za prvog predsjednika novostvorene organizacije ASEMM (African Summit on Edible and Medicinal Mushrooms)

Neosporni napredak moderne medicine i farmacije ipak nije donio „konačna rješenja“ za „pet velikih“ – srčane bolesti, rak, moždani udar, bolesti dišnih organa i dijabetes – koji čak i u najrazvijenijim zemljama svake godine odnose brojne živote. Tome valja dodati virusne, neurodegenerativne, autoimune bolesti… S druge strane, mnoge gljive (shiitake – L. edodes, G. lucidum, C. versicolor, G. frondosa, A. brasiliensis i mnoge druge) tradicijski su korištene za aterosklerozu, rak, virusne bolesti (npr. kronični hepatitis), dijabetes itd. Znanstveno je potvrđeno da preko 700 vrsta gljiva ima pozitivan učinak na ljudski organizam, a od toga se u svijetu uzgaja tek dvadesetak.

Opsežna znanstvena evidencija preventivnih i terapijskih učinaka gljiva i njihovih komponenti pretežno je ograničena na pokuse na miševima i štakorima, te na tumorskim stanicama, a mnoštvo studija potvrdilo je efekte i rasvijetlilo mehanizme djelovanja, naročito one imunomodulacijske. Iznenađuje, međutim, da premalo ima znanstveno utemeljene evidencije o efektima na ljudski organizam, prije svega nedostatak humanih kliničkih studija. Zato je na nedavnoj znanstvenoj konferenciji „Biologija gljiva i proizvodi iz gljiva“, održanoj u Bonnu, istaknuti nizozemski mikolog i onkolog Leo van Griensven pred nekoliko stotina sudionika iz nekoliko desetaka zemalja izjavio: „Smatram neprihvatljivim da zakonodavstva zapadnih zemalja blokiraju razvoj novih prirodnih lijekova, koji su izuzetno potrebni da se zaustavi porast degenerativnih bolesti, osobito u budućim generacijama ljudi koje će živjeti duže nego ikad u dosadašnjoj povijesti čovječanstva.“ Teško je, međutim, očekivati neposrednu korist od ovog apela: kriza je, pa i sadašnja farmaceutska i zdravstvena industrija čuvaju svoje tržište.

Ivan Jakopović, Tae Soo Lee, Neven Jakopović, Shim
Prof. Tae. Soo Lee (2. s lijeva) i dr. M. J. Shim (4. s lijeva), istaknuti korejski istraživači ljekovitih gljiva, te Ivan i Neven Jakopović, na konferenciji u Bonnu.

Zdrava hrana i nutraceutici iz ljekovitih gljiva ipak imaju budućnost. Gljive i njihovi ekstrakti sadrže biološki i medicinski izuzetne aktivne tvari, npr. glukane, fenolske komponente i bjelančevine. Prikupljena je golema znanstvena evidencija o snažnim efektima β-glukana iz određenih gljiva na kočenje tumorskog rasta. Iako su istraživanja, osim na tumorskim stanicama, pretežno rađena na genetički identičnim uzgojenim pokusnim životinjama, pa se može sumnjati koliko su ti antitumorski učinci primjenjivi na genetički raznolika ljudska bića, ključna je ipak činjenica da i mi ljudi spadamo u sisavce.

Osim milenijskih tradicijskih iskustava milijuna ljudi, osobito na Dalekom Istoku, ima i mnoštvo suvremenih znanstvenih i stručnih izvještaja o uspjesima pojedinačnih slučajeva. Međutim, svega nekoliko istraživanja na ljudima zadovoljava kriterije vladajuće dogme moderne zapadne znanosti – tzv. dvostruko slijepe studije. Najuvjerljivija je opširna japanska meta analiza 8 kontroliranih kliničkih studija na preko 8,000 pacijenata s rakom želuca. Njome su Oba i sur. dokazali da 7% više pacijenata koji su nakon operacije uz kemoterapiju koristili i PSK (jedan od 3 antitumorska lijeka iz gljiva, registrirana u Japanu još sredinom 80-ih godina 20. stoljeća) ostaje na životu, u odnosu na one koji imaju samo standardnu kemoterapiju.

Iako se ne radi o kliničkim studijama, analiza medicinske dokumentacije onkoloških bolesnika u Hrvatskoj, koji su uz standardnu terapiju – za rak dojke i rak debelog i završnog crijeva – uzimali i ekstrakte iz ljekovitih gljiva dala je rezultate vidno bolje od japanskih! Tajna je vjerojatno u tome što je japanski lijek ekstrakt iz samo jedne vrste gljiva, a hrvatski nutraceutici su složeni ekstrakti iz 10-ak vrsta gljiva i koriste se u puno većim dozama.

Poznato je da antioksidansi sprečavaju oštećenja koja slobodni radikali izazivaju na DNA, što dovodi do raka, autoimunih bolesti i starenja. Šampinjoni, shiitake, bukovače i još neke gljive obiluju antioksidansima kao što su npr. ergotionein i polifenoli, a mogu biti još i obogaćene selenom, ključnim faktorom u procesima antioksidacije.

Iznenađuje da uz jake antioksidacijske učinke neke gljive istodobno imaju i oksidacijske efekte. Song i Griensven su otkrili da one u živoj stanici generiraju tzv. reaktivne vrste kisika, koje razaraju uzročnike bolesti dok ovi napadaju stanice, te izazivaju apoptozu – prirodno samouništenje stanica raka.

Dr. Ivan Jakopović govori na konferenciji o ljekovitim gljivama
Dr. Ivan Jakopović govori na Drugoj afričkoj konferenciji

Na tom su tragu i najnovija istraživanja hrvatskih znanstvenika. Već treću godinu – u suradnji Instituta „Ruđer Bošković“ i poduzeća Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva – traju testiranja antitumorskih učinaka nekoliko desetaka vrsta gljiva, od čega je dio pokazao značajnu ili visoku efikasnost. Ekstrakti dviju vrsta gljiva čak su na stanicama skvamoznog karcinoma i fibrosarkoma potpuno zaustavili diobu tumorskih stanica, što je prvi korak prema njihovom samouništenju.

Otkriće i primjena antibiotika iz gljiva značila je pravu revoluciju u čovjekovoj borbi s patogenim mikroorganizmima. Međutim, već nekoliko desetljeća nema bitnih novosti na tom području, a razvili su se sojevi bakterija sve otporniji na postojeće antibiotike. Zato su neki brazilski znanstvenici već prije 10-tak godina počeli istraživati antibakterijske efekte različitih viših gljiva. Nedavno su također turski istraživač Kalyoncu i Oskay utvrdili kako ekstrakti iz gljiva puza i martinčica snažno koče širenje nekih Bacillusa, kao i Pseudomonas vulgarisa, dok je maglenka efikasna protiv Staphylococcus aureus. Gljive mogu biti od velike pomoći i protiv gljivičnih infekcija: puza, orijaška zrašćenka i modrikača protiv Candide albicans, a kovrčasta kokica protiv kvasnica.

S obzirom na jaku zastupljenost gljiva u tradicionalnoj medicini afričkih naroda, ne čudi što mnoge lokalne zajednice u Gani, Nigeriji, Tanzaniji… koriste gljive u borbi protiv patogenih bakterija i parazita. Na nedavnoj 2. afričkoj konferenciji o jestivim i ljekovitim gljivama prezentirano je nekoliko studija afričkih znanstvenika koje su potvrdile te pozitivne zdravstvene učinke.

 

osteoporoza istraživanje ljekovite gljive Dr. Ivan Jakopović i Prof. Ulrike Lindequist
Prof. Ulrike Lindequist i dr. Ivan Jakopović

Osteoporoza je velik zdravstveni problem, osobito kod žena nakon menopauze, koji veoma pogoršava kvalitetu života, a zdravstvu donosi goleme troškove. Zato je njemačka znanstvenica U. Lindequist provela istraživanje mogu li neke gljive pomoći u sprečavanju osteoporoze.

Rezultate je prezentirala na Bonnskoj konferenciji o biologiji gljiva i proizvodima iz gljiva: zec gljiva značajno potiče sintezu alkalne fosfataze, enzima ključnog za sazrijevanje osteoblasta, te udvostručava mineralizaciju kostiju, a gotovo jednako su efikasne i shiitake, uzgojni šampinjon i brezova guba. Zec gljiva i shiitake također ubrzavaju i sazrijevanje stanica koštane srži. Svi ti pozitivni učinci ne potiču od mikroelemenata ili vitamina, nego od ugljikohidrata, i to najvjerojatnije β-glukana, već poznatih po snažnom antitumorskom djelovanju.

Još slika iz Bonna i Accre:

ljekovite gljive znanost Ivan Jakopović i Gerardo Mata
Dr. Gerardo Mata, istaknuti meksički mikolog, i Ivan Jakopović na konferenciji u Bonnu
konferencija o gljivama John Buswell, Ivan Jakopović i Neven Jakopović
Prof. John Buswell, s Instituta za jestive gljive u Shanghaiu, jedan od svjetskih autoriteta za uzgoj gljiva, Ivan i Neven Jakopović, na konferenciji u Bonnu

 

Dr. Ivan Jakopović, Prof. Hans Molitoris i Neven Jakopović, konferencija o ljekovitim gljivama
Prof. Hans Peter Molitoris, poznati njemački mikolog, Ivan i Neven Jakopović, na konferenciji u Bonnu
Ivan Jakopović i Christian Volbracht
Ivan Jakopović ponovo u posjeti Christian Volbrachtu, autoru najkompletnije bibliografije o 600 godina izdavanja knjiga o gljivama, koji u Hamburgu drži najveći svjetski online antikvarijat mikološke literature.

 

Ivan Jakopović afrička konferencija o ljekovitim gljivama
Ivan Jakopović ispred Noguchi Conference Hall (University of Ghana), gdje je održana 2. afrička konferencija.
Termitomyces gljive
Termitomyces sp. nabavljen u slobodnoj prodaji – gljive su izvrsnog okusa.
Ivan Jakopović, Boris Jakopović, Neven Jakopović
Ivan, Boris i Neven Jakopović kraj termitnjaka u blizini mjesta održavanja 2. afričke konferencije: nismo imali sreće da na ovom lokalitetu otkrijemo gljive iz roda Termitomyces, koje termiti milionima godina uzgajaju u svojim nastambama za prehranu ličinki.

na vrh

ornament

ČETVRTA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O LJEKOVITIM GLJIVAMA

Zadnjih 15 godina „pokret“ istraživanja i promocije upotrebe ljekovitih gljiva ušao je u svoju „globalizacijsku fazu“. Nakon što je pod pokroviteljstvom agencije FAO Ujedinjenih naroda održana „inicijalna“ međunarodna konferencija o prehrambenoj i zdravstvenoj upotrebi gljiva (Hong Kong 1993.), s novim stoljećem startale su redovite konferencije (u Ukrajini, Tajlandu, SAD i Sloveniji), sa stalno rastućim brojem znanstvenika i stručnjaka iz niza zemalja. Na 4. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama u Ljubljani, u rujnu 2007., okupilo se oko 300 sudionika iz 50-tak zemalja. Iako istraživanja antitumorskih efekata gljiva više nisu toliko u prvom planu, jer su već izašla iz faze (samo)dokazivanja da „u tim gljivama nečega ima“ (prisutstvo antitumorskih tvari dosad je egzaktno utvrđeno u preko 300 vrsta gljiva, uključujući jednostanične) – i na konferenciji u Ljubljani moglo se čuti nešto novoga.Ivan Jakopović na početku konferencije IMMC4

Ivan Jakopović na početku konferencije IMMC4
Pred početak jedne od radnih sjednica.

U sveobuhvatnom uvodnom predavanju o drevnim tradicijama, sadašnjim znanjima i perspektivama istraživanja i upotrebe ljekovitih gljiva prof. Solomon Wasser (jedan od vodećih svjetskih mikologa, ukrajinski akademik i šef Centra za kriptogamne studije Sveučilišta u Haifi, Izrael) ovako je rezimirao glavne antitumorske učinke gljiva i preparata iz gljiva: (1) oralnom potrošnjom sprečavaju onkogenezu, (2) imaju direktne antitumorske učinke protiv različitih alogeničkih i singeničnih tumora, (3) jačaju imunološku obranu organizma protiv tumora u kombinaciji s kemoterapijom, i (4) imaju preventivni učinak protiv metastaziranja tumora.

U sklopu predavanja Wasser je također prikazao patent „Ekstrakti iz gljiva koji djeluju protiv raka“ koji je njemu i suradnicima prošlog ljeta prihvaćen u SAD. Izum se temelji na egzaktnim pokazateljima da ekstrakt micelija 8 vrsta gljiva selektivno koči rast i potiče apoptozu (prirodno samouništenje stanica) kronične mijeloične i akutne limfatične leukemije, kao i hormonski ovisnog raka prostate, a pomaže i kod nekih oblika anemije. Kompozicija tih ekstrakata može se koristiti u obliku farmaceutskih preparata, ali se također može i dodavati hrani i napicima. Patentni spis izraelskih znanstvenika sadrži i razrađene metode za tretman pacijenata s navedenim bolestima.

Ivan Jakopović, Solomon P. Wasser i Neven Jakopović konferencija o ljekovitim gljivama
Prof. Solomon P. Wasser, jedan od vodećih svjetskih mikologa i pokretač konferencija o ljekovitim gljivama (u sredini), Ivan Jakopović i Neven Jakopović

Rak prostate najčešća je vrsta raka starijeg dijela stanovništva u SAD, čest je i u Europi, a rijedak u zemljama Azije. Zato je R.M. Hackman s Kalifornijskog sveučilišta u SAD proveo temeljita ispitivanja japanskog preparata „Genistein“, koji se proizvodi uzgojem micelija gljive G. lucidum na ekstraktu soje, a koristi u kombinaciji s farmaceutskim lijekovima za karcinom prostate. Nizom testova na kulturama stanica utvrdio je da taj preparat izrazito koči tumorski rast i pospješuje apoptozu tumorskih stanica i hormonski ovisnog i hormonski neovisnog karcinoma prostate. Učinak kombinacije ovog nutraceutika s kemoterapeuticima vidno je bolji nego učinak svakoga od njih pojedinačno.

I normalno funkcioniranje i rak prostate uvelike su povezani s muškim hormonima, pri čemu ključnu ulogu ima receptor androgena. S tim je povezana i ograničena vrijednost terapije hormonski ovisnog raka prostate odstranjenjem muških hormona, iako je to još uvijek najkorisnija terapija za taj tip raka. Naime, nakon početnog dobrog odgovora na antiandrogenu terapiju rak prostate vraća se u hormonski neovisnom obliku, koji ne reagira na dalje hormonsko liječenje i kemoterapiju.

Tim se problemom godinama bavi J.A. Mahajna (Tehnološki centar Migal-Galileja, Izrael), suradnik S. Wassera i koautor spomenutoga američkog patenta. On je sa suradnicima pokušao naći odgovor u velikoj zbirci kultura ljekovitih i jestivih gljiva na Sveučilištu u Haifi tragajući za tvarima koje bi funkciju receptora androgena podesile tako da koči rast i hormonski ovisnog i neovisnog raka prostate. Testiranjem 201 ekstrakta različitih gljiva utvrđeno je da njih 11 ima antiandrogeno djelovanja veće od 40%, a zatim su tim ekstraktima tretirane i stanice hormonski neovisnog tipa tumora. Pokazalo se da ekstrakti gljiva C. comatus (kod nas „velika gnojištarka“) i G. lucidum djeluju, iako s određenim razlikama, protiv oba tipa raka prostate, ali i protiv hormonski ovisnog raka dojke.

Budući da su antitumorski, antivirusni itd. polisaharidi velike molekularne težine iz najpoznatijih vrsta ljekovitih gljiva već poodavno identificirani i proučeni, istraživanja se usmjeravaju na aktivne spojeve niske molekularne težine, za koje i velike farmaceutske kompanije pokazuju interes. Tako je B.B. Yang sa Sveučilišta u Torontu, Kanada, istraživao imaju li niskomolekularne komponente iz T. versicolor i G. lucidum, gljiva s dokazanom izuzetnom antitumorskom efikasnošću, bilo kakav utjecaj na stanice raka dojke i limfoma. Njegov tim izolirao je niz spojeva te vrste, koji su pokazali jake antitumorske učinke, pa i njih treba uzeti u obzir kod traženja optimalnog sastava složenih antitumorskih preparata iz gljiva.

Ganoderma lucidum i Trametes versicolor tema prezentacije B.B. Yanga
B. B. Yang tijekom prezentacije

Iako su kasnije startali na međunarodnoj sceni, na ovom su najvećem svjetskom skupu o ljekovitim gljivama ravnopravno sudjelovali i hrvatski znanstvenici. Naime, nakon pionirskog istraživanja koje je pokazalo vrlo jake antitumorske učinke jednostavnih i složenih ekstrakata iz određenih gljiva na fibrosarkomu, skvamoznom karcinomu i melanomu kod miševa, što je miševima s rakom život produžilo za vrijeme analogno mjesecima i godinama ljudskog života (članak je objavljen u New Yorku 2004.) – početkom 2007. započelo je novo istraživanje pod sponzorstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u kome će se ispitati antitumorski efekti 30-tak vrsta gljiva i nastojati iznaći kombinacije s najboljim djelovanjem. Neki od dosad već obavljenih testova dali su iznenađujuće i zaista obećavajuće rezultate, ali se s njima još ne može izići u javnost. Zato je istraživački tim (M.Jurin, S. Ivanković i N. Hiršl s Instituta „Ruđer Bošković“, te I. Jakopović iz Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva) u Ljubljani samo prezentirao poster s glavnim, već objavljenim rezultatima i općom skicom sadašnjeg istraživanja.

ljekovite gljive protiv raka - poster Myko San i Ruđer Bošković
Poster hrvatskih znanstvenika: ljekovite gljive u liječenju raka.

Jedini prilog na cijeloj konferenciji posvećen konkretnim iskustvima primjene ekstrakata iz gljiva s antitumorskim učincima bila je prezentacija „Tretman raka kod ljudi s preparatima iz ljekovitih gljiva (Hrvatsko iskustvo)“ (I. Jakopović, Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva, Zagreb). Polazeći od pretpostavke da ljekovite gljive nisu doduše „čarobni štapić“, ali da znanstveno utemeljena mikoterapija može biti vrlo značajno dodatno oružje u borbi sa zloćudnim bolestima, autor je prikazao rezultate primjene složenih ekstrakta iz gljiva „Lentifom“ i „Agarikon“ u 105 slučajeva raka dojke i 51 slučaju kolorektalnog karcinoma. Ti su ljudi, u većini slučajeva s uznapredovalim, recidivnim i/ili metastatskim rakom, u razdoblju između početka 2004. do sredine 2007. godine – uz svoje redovno standardno liječenje – dulje vremena (prosječno 40–80 dana u kontinuitetu) pili i velike doze spomenutih ekstrakata. Budući da su to većinom bili građani Hrvatske, ali i BiH, Slovenije i još nekih zemalja, analiza rezultata temelji se na službenim nalazima iz bolnica u kojima su imali uobičajeno onkološko liječenje.

Dr. Ivan Jakopović prikazuje rezultate tretmana raka ljekovitim gljivama
Dr. Ivan Jakopović na početku prezentacije.

Iz detaljne studije navodimo samo najosnovnije pokazatelje: od 51 korisnika mikoterapije s kolorektalnim karcinomom uključenog u studiju čak 60% bilo je u vrlo uznapredovalom 4. stadiju bolesti. Po završetku bazične mikoterapije preko 90% korisnika imalo je nepromijenjen ili poboljšan status, pri čemu je skoro 45% njih imalo poboljšanje. Osobito je značajna korelacija koja jasno pokazuje da su korisnici koji su uzeli više preparata imali bolje rezultate. U vrijeme završetka studije blizu dvije trećine korisnika ekstrakata gljiva bilo je živo, a skoro 80% živih imalo je nepromijenjeno ili poboljšano stanje. Također je pokazano kako korisnici bolje podnose zračenje i kemoterapiju, te kako se značajno smanjuje pojava recidiva.

Od 105 osoba s rakom dojke uključenih u studiju, njih 53% bilo je s uklonjenim primarnim tumorom, ali je imalo metastaze ili pak recidiv bolesti. Nakon bazične mikoterapije gotovo 90% korisnika imalo je nepromijenjen ili poboljšani status. U vrijeme završetka studije skoro dvije trećine uključenih bilo je živo. Gotovo 70% živih nije imalo nikakvih znakova bolesti, a daljnjih 15% bilo je u neizmijenjenom ili poboljšanom stanju, dok je kod 11% ipak došlo do širenja malignog procesa.

Iako se ne radi o kontroliranoj kliničkoj studiji, nego analizi podataka onkoloških bolesnika kojima su zajedničke samo dijagnoze i to da su uzimali visoke doze ekstrakata gljiva kroz dulje vremensko razdoblje – rezultati ove studije čvrsto podupiru zaključke o korisnosti upotrebe ovih ekstrakata kod bolesnika od zloćudnih bolesti. Korisnici mikoterapije umiru rjeđe, žive dulje i imaju bolju kvalitetu života. (pogledajte tu Powerpoint prezentaciju: Treating Human Cancers with Medicinal Mushroom Preparations)

ljekovite gljive i rak Myko San
Najbitniji rezultati analize: pacijenati s rakom koji uzimaju Myko San ljekovite gljive imaju bolju stopu preživljavanja, žive dulje i s boljom kvalitetom života.

Još nekoliko slika s Konferencije

Jakopovic Ivan i Naohito Ohno ljekovite gljive protiv raka
Prof. Naohito Ohno, jedan od vodećih japanskih istraživača ljekovitosti gljiva (u sredini), jedan od njegovih suradnika i dr. Ivan Jakopović.
Ivan Jakopović, Gaston Guzman i Neven Jakopović
Prof. Gaston Guzman, vodeći meksički i svjetski istraživač halucinogenih gljiva (drugi zdesna), njegova supruga, Ivan i Neven Jakopović.
Jakopović Ivan i Shu-Ting Chang
Prof. Shu-ting Chang, jedan od vodećih svjetskih mikologa, specijalist za uzgoj i ljekovitost gljiva, i Dr. Ivan Jakopović.
Jakopović Ivan, Omon Isikhuemhen i Neven Jakopović
Dr. Omon Isikhuemhen, nigerijski mikolog koji radi i predaje u SAD, Neven i Ivan Jakopović.


na vrh

ornament

I HRVATSKO PODUZEĆE UKLJUČENO U SURADNJU EUROPSKE UNIJE I KINE

Prva konferencija o suradnji biotehnoloških kompanija Kine i Evrope održana je u Beijingu 18. i 19. rujna 2006. godine, s osnovnim ciljem da se promovira suradnja, partnerstvo i “joint venture” projekti između kineske biotehnološke industrije i rastućih malih i srednjih evropskih biotehnoloških poduzeća i razvojnih agencija.

konferencija o poslovnoj suradnji biotehnoloških kompanija Myko San
Otvaranje 1. konferencije o suradnji biotehnoloških kompanija Kine i Europe

Inicijativu je dala Evropska komisija, a skup su zajednički organizirali Europe Unlimited (Bruxelles), BioMedico Forum (Aarhus) i Kineski nacionalni centar za biotehnološki razvoj. U plenarnom dijelu konferencije visoki predstavnici kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije i istoimenog “ministarstva” Evropske komisije, kao i nekoliko autoritativnih stručnjaka s obiju strana, prikazali su politiku Kine i EU u oblasti razvoja biotehnološke industrije, sadašnje stanje i potencijale tržišta biotehnoloških proizvoda u Kini i EU, te potencijale investiranja u ovoj oblasti koja se po dinamici razvoja nalazi odmah iza informatičke industrije.

Myko San na konferenciji o suradnji biotehnoloških kompanija
Početak plenarne sjednice

Nakon toga su predstavnici više od 40 evropskih i preko 90 kineskih poduzeća paralelno prezentirali djelatnosti svojih poduzeća i potencijale i potrebe za suradnjom. Drugoga dana konferencije vođeni su direktni razgovori između predstavnika kineskih i evropskih poduzeća zainteresiranih za međusobnu suradnju i različite oblike partnerstva.

Hotel u Pekingu konferencija
Mjesto održavanja skupa

Jedino poduzeće iz neke zemlje koja još nije članica EU-a koje je bilo pozvano da se uključi u delegaciju Evropske unije na tome skupu jest hrvatska firma DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA iz Zagreba, prvi specijalizirani proizvođač preparata iz ljekovitih gljiva za pomoć protiv raka, teških virusnih bolesti (uključujući npr. hepatitis C i AIDS), uzroka bolesti srca i krvnih žila (osobito povišenog krvnog tlaka i masnoća), dijabetesa i dr.

Dr Ivan Jakopović otvaranje konferencije
Dr. Ivan Jakopović (u prvom planu) na otvaranju konferencije

Nakon zapažene prezentacije koju je dao dr. Ivan Jakopović, direktor poduzeća, nekoliko predstavnika zainteresiranih kineskih poduzeća došlo je na razgovore s delegacijom hrvatske firme.

Najzanimljiviji je bio razgovor s delegacijom jedne značajne biotehnološke kompanije iz milijunskog grada Hangzhoua, u kojemu se došlo do ideje o zajedničkom projektu proizvodnje preparata iz ljekovitih gljiva kod njih u Kini i za kinesko tržište i za tržište EU-a, pa će se razgovori o tome nastaviti.

Ovaj globalno značajni projekt suradnje biotehnoloških sektora Kine i EU, kome se na vlastitu inicijativu nastoji priključiti i Kanada, nastavljen se u travnju 2007. godine. Na toj je konferenciji opet punopravno sudjelovala i delegacija tvrtke DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA.

Dr. Ivan Jakopović Myko San prezentacija
Dr. Ivan Jakopović započinje prezentaciju poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA
Ivan Jakopović Myko San prezentacija u Kini
Prikaz znanstvenih temelja proizvodnog programa hrvatskog poduzeća Myko San.
Dr. Ivan Jakopović poslovni razgovor
Dr. Ivan Jakopović u razgovoru s vodećim članovima uprave kineske kompanije iz Hangzhoua

na vrh

ornament

TREĆA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O LJEKOVITIM GLJIVAMA

Na krajnjem sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država, u gradiću Port Townsend (država Washington) održana je od 12. do 17. listopada 2005. godine Treća međunarodna konferencija o ljekovitim gljivama. Konferencija je po obuhvatu bila faktično svjetska, jer je neposredno imala preko 200 sudionika iz više od 25 zemalja, a kad se uzmu u obzir i svi poslani prilozi, uključivala je 250 znanstvenika i stručnjaka iz 38 zemalja sa svih pet kontinenata. U nizu plenarnih predavanja, simpozijskih izlaganja koja su se odvijala paralelno zbog ekonomičnog korištenja raspoloživog vremena, kao i prezentacijom pripremljenih postera – prikazana su najnovija istraživanja novih antibakterijskih, antitumorskih i imunostimulacijskih, antialergijskih, hipolipidemijskih, te antivirusnih tvari iz ljekovitih gljiva, klinička istraživanja, kao i nova istraživanja u oblastima uzgoja gljiva, etnomikologije, trovanja gljivama i mikoremedijacije (obnavljanja/ozdravljivanja prirodnog okoliša od različitih zagađivanja, a pomoću određenih vrsta gljiva). I ovdje su, naravno, od posebne važnosti bila pitanja i diskusije eksperata nakon pojedinih izlaganja, kao i uspostavljanje osobnih kontakata i razmjena iskustava.

SUDJELOVALI SU…

Organizator i domaćin konferencije bila je kompanija “Fungi perfecti”, pod vodstvom Paul Stametsa, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za uzgoj jestivih i ljekovitih gljiva, proizvodnju micelija i obnavljanje šuma pomoću mikoriznih gljiva, o čemu je i objavio nekoliko svjetski poznatih knjiga. Zajedno s Stametsom konferenciju je organizirao i vodio prof.dr. Solomon P. Wasser, pokretač i suorganizator Prve međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama u Kijevu (Ukrajina) 2001. godine, kao i drugih dosadašnjih i već dogovorenih budućih ovakvih konferencija. Wasser sada radi na Sveučilištu Haifa (Izrael), a ranije je živio u Ukrajini i radio u Botaničkom institutu Ukrajinske akademije znanosti u Kijevu, tako da na nizu projekata okuplja znanstvenike iz zemalja bivšeg SSSR-a, Izraela i zapadnih zemalja. Autor je zapaženih mikoloških knjiga na ukrajinskom, ruskom i engleskom jeziku, kao i (ko)autor velikog broja znanstvenih članaka, te glavni urednik jedinog svjetskog časopisa specijaliziranog za ovu oblast “International Journal of Medicinal Mushrooms”.

Dr. Ivan Jakopović i uzgajivač Paul Stamets
Dr. Ivan Jakopović, poznati uzgajivač gljiva Paul Stamets i gljiva Fomitopsis officinalis (agarikon)

Pored ostalih međunarodno renomiranih sudionika konferencije – kao što su Christopher Hobbs (farmaceut sa Instituta za istraživanja prirodnih proizvoda, Davis, SAD – autor nekoliko knjiga o ljekovitim gljivama i jedan od najboljih poznavalaca ljekovitih svojstava gljiva u svijetu), dr. Shung-Chang Jong (mikolog iz American Type Culture Collection, najveće svjetske baze genskoga materijala, vodeći autoritet za pitanja zaštite intelektualnog vlasništva nad rezultatima istraživanja i razvoja proizvoda iz gljiva), prof. dr. Gaston Guzman (Institut za ekologiju u Xalapi, Meksiko, vodeći svjetski autoritet za halucinogene i uopće psihoaktivne gljive) i David Aurora (tragač za gljivama svjetskih razmjera i veliki poznavalac praktične etnomikologije – skupljanja i korištenja gljiva u različitim tradicionalnim zajednicama, autor zapaženih vodiča za branje gljiva u prirodi). Posebno treba istaknuti još dva svjetski značajna imena. Prvi je prof.dr. Shu-Ting Chang sa Kineskoga sveučilišta u Hong Kongu, jedan od vodećih svjetskih autoriteta za biologiju i biotehnologiju uzgoja i prerade gljiva, autor klasičnih knjiga u toj oblasti i promotor niza aktivnosti za unapređivanje uzgoja i korištenja jestivih i ljekovitih gljiva u međunarodnim razmjerima. Na konferenciji je svečano obilježen njegov 75. rođendan, a održao je i inspirativno uvodno predavanje o potrebi i pravcima daljnjeg razvoja znanstvenog vrednovanja proizvoda iz ljekovitih gljiva, za koje je meritorno ustvrdio da je “napredak postignut u zadnja dva desetljeća, kako u istraživanjima tako i u proizvodnji, jasno potvrdio korisnost ljekovitih gljiva za zaštitu ljudskoga zdravlja”.

Ivan Jakopović, Shu Ting Chang i Mislav Jurin
Shu-Ting Chang, Ivan Jakopović i Mislav Jurin

Druga živa legenda u ovoj oblasti, prisutna na konferenciji, bio je prof.dr. Tetsuro Ikekawa, sada angažiran u Japanskom udruženju za integrativnu medicinu, koji je prije gotovo 40 godina prvi započeo sistematičnija istraživanja antitumorskih svojstava gljiva u Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju. On je na ovoj konferenciji govorio o smanjivanju rizika obolijevanja od raka pomoću ljekovitih gljiva. Iz Hrvatske su na konferenciji sudjelovala dva predstavnika našeg poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA: dr.sc. Ivan Jakopović i prof.dr. Mislav Jurin (angažiran već gotovo 40 godina kao istraživač u oblasti eksperimentalne onkologije na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i na međunarodnoj razini, te predavač na dodiplomskim i postdiplomskim studijima farmacije i medicine).

Na našem putu od Zagreba do Port Townsenda “svratili” smo do sasvim drugog dijela SAD-a, u posjetu Houstonu (Texas), gdje je prof. Jurin prije tri i pol desetljeća proveo tri godine na postdoktorskom studiju iz eksperimentalne onkologije u istraživačkim laboratorijima Centra za rak “M. D. Anderson”. Domaćin nam je bio prof.dr. Luka Milas, već gotovo 30 godina zaposlen u Centru, od čega je 12 godina bio i šef Odjela radiologije, a dobitnik je i medalje najboljeg radiologa SAD-a za 2004. godinu. On nam je pokazao istraživačke laboratorije i dio kliničkog “pogona” toga najvećega svjetskog centra za rak, koji se stalno širi, i predstavlja svojevrsni poseban grad unutar 4-milijunskoga Houstona. Centar zapošljava čak 65 000 ljudi, s nekoliko milijuna onkoloških pacijenata godišnje, pa je to druga po snazi “industrija” u Houstonu, odmah iza naftnih izvora i rafinerija nafte uokolo grada. Unatoč golemoj materijalnoj i tehnološkoj snazi, velikim investicijama i profitabilnosti, kao i ogromnoj snazi u znanstvenom i stručnom potencijalu, Centar se, naravno, uglavnom kreće u okviru tradicionalnih granica oficijelnoga onkološkog tretmana oboljelih od raka – cut (izreži, tj. kirurgija), burn (spali, tj. radioterapija) i poison (otruj, tj. kemoterapija).

Ivan Jakopović, Luka Milas i Mislav Jurin
U kući prof. Milasa (u sredini) u Houstonu

Za razliku od teksaškog velegrada i najmodernije medicinske industrije, poluotok Olympia u državi Washington, kamo su nas organizatori prevozili nakon sabiranja na aerodromu u Tacomi kraj Seattlea, čine velika šumska i prašumska područja uokolo manjih naselja, smještena između jednoga dubokog zaljeva i otvorene površine Tihog oceana. Iako je odredište gradić Port Townsend, konferencija je ustvari održana nekoliko kilometara dalje, u objektima bivše vojne baze Fort Worden, danas već dijela velikog Nacionalnog parka Olympia.

Gljivarenje
Pred početak gljivarenja

Dan prije početka radnoga dijela konferencije sudjelovali smo u gljivarenju u prašumskom području Nacionalnoga parka: do odredišta smo se vozili nekoliko sati kroz brdsko područje uglavnom prekriveno šumama, a zatim nekoliko sati u tom “raju za gljive”, na vrhuncu gljivarske sezone, skupljali i skupili vrlo velik broj vrsta za izložbu koja je bila sastavni dio konferencije (a zatim se iz dana u dan dodatno osvježavala i povećavala). U berbi su sudjelovali i neki od najpoznatijih američkih i svjetskih “terenskih” mikologa, kao npr. Gary Lincoff, instruktor u Botaničkom vrtu New Yorka, predsjednik Sjevernoameričkog mikološkog udruženja i autor nekoliko najpoznatijih američkih priručnika za traženje i identifikaciju gljiva.

Olympia Washington prašuma
U prašumi poluotoka Olympia

Od društvenih događanja oko konferencije vrijedi spomenuti i specijalnu dvodnevnu gurmansku manifestaciju koju je vodio poznati američki kuhar John Pisto. On je u ribarskoj kući na obali mora spremao vrhunska jela od gljiva za po stotinjak okupljenih sudionika konferencije. Moramo se, naravno, pohvaliti jednim našim promotivnim uspjehom. Na prijedlog organizatora mnogi su sudionici donijeli vina iz svojih zemalja, koja su sva zajedno bila na degustaciji jedne večeri, a zatim se tajno glasalo o njihovoj kvaliteti. Budući da smo mi ponijeli sa sobom Enjingijev Traminac mirisavi i Milićevićev Dingač, Hrvatska je u tajnom glasanju mikologa i gljivara sa svih pet kontinenata, unatoč jakoj konkurenciji, osvojila prva mjesta i za bijelo i za crno vino.

IMMC3
Jedan od objekata održavanja konferencije (registracije, izložbe postera i izložbe gljiva)

Na konferenciji je prezentirano niz novih znanstvenih istraživanja, od kojih ćemo, zasada, prikazati samo nekoliko.

NEKA ISTRAŽIVANJA

Jedno od njih – “Kemopreventivna svojstva gljiva protiv raka dojke i raka prostate” – provela je grupa istraživača (S. Chen i dr.) s Istraživačkog instituta Beckman u Kaliforniji (SAD). Pošli su od činjenice da abnormalna količina enzima aromataze u tkivu dojke predstavlja faktor rizika za pojavu raka dojke i utvrdili da od 7 ispitivanih ekstrakata baš ekstrakt gljiva (i to svima već dobro poznatih šampinjona) najefikasnije koči djelovanje aromataze. U gljivama ima nekoliko tvari koje na specifičan način koče aromatazu, ali ti efekti nisu citotoksični.

Šampinjoni također mogu biti kemoprotektivni agens protiv raka prostate, jer sadrže tvari koje koče djelovanje steroidne 5α-reduktaze i aromataze, enzima koji imaju važnu ulogu u razvoju raka prostate i benignoga povećanja prostate. Te tvari iz šampinjona koče rast i smanjuju tumorsku masu ne samo hormonski ovisnog, nego i hormonski neovisnog raka prostate.

Istraživači zaključuju da uzimanje šampinjona može smanjiti učestalost raka dojke i raka prostate. Na tom tragu se njihovo istraživanje proširuje i na gljive Ganoderma lucidum i neke sojeve Fomitopsis officinalis, koje također sadrže tvari koje koče aromatazu i steroidnu 5α-reduktazu.

Christopher R. Hobbs pripremio je pregledni članak “Medicinska vrijednost gljive Trametes versicolor. Riječ je o jednoj od najviše istraživanih ljekovitih gljiva, za koju je nizom kontroliranih kliničkih ispitivanja dokazano da povećava dugoročno preživljavanje pacijenata s rakom želuca i crijeva, kao i oboljelih od drugih vrsta raka. Učinkoviti su ekstrakti plodnih tijela i micelija gljive, a uzimaju se oralno. U Japanu se ti proizvodi često propisuju zajedno s kemoterapijom, a nacionalno zdravstveno osiguranje podmiruje troškove.

Ekstrakti iz T. versicolor imaju zaista širok raspon imunoloških efekata, pa mogu spriječiti karcinogenezu i rast tumora, i to tako da aktiviraju prirodno samouništenje (apoptozu) stanica raka.

Od 1990. na ovamo u Japanu je proveden čitav niz kontroliranih kliničkih ispitivanja određenih ekstrakata iz te gljive, osobito za tretman pacijenata s rakom debelog i završnog crijeva, te želuca, kao i onih s rakom dojke i pluća. Ti se ekstrakti uzimaju na usta i uvijek s različitim kemoterapeuticima. Neka od tih multicentričnih ispitivanja pokazala su porast broja pacijenata koji preživljavaju 15 i više godina za 10-15% kod onih koji su koristili ove ekstrakte, a smanjuju se i nuspojave od kemoterapije (npr. mučnina i gubitak apetita), dok se krvna slika i tjelesna težina popravljaju.

Christopher Hobbs stručnjak ljekovite gljive
Christopher Hobbs izlaže na konferenciji

Već spomenuti pionir znanstvenog istraživanja antitumorskih svojstava gljiva Tetsuro Ikekawa održao je na konferenciji vrlo zapaženo predavanje “Smanjivanje rizika od raka pomoću gljiva i kliničke studije o EEM”. U prvome od dva vrlo dokumentirana dijela predavanja najprije je pokazao epidemiološko istraživanje provedeno među profesionalnim uzgajivačima gljive baršunasta panjevčica (Flammulina velutipes) u japanskoj pokrajini Nagano od 1972.-1986. godine. Ono je pokazalo da je stopa smrtnosti od raka kod tih uzgajivača praktički upola manja od prosjeka stope umiranja od raka u toj pokrajini, i sugeriralo da se korištenjem određenih jestivih gljiva može efikasno smanjiti rizik obolijevanja od raka.

Uslijedila je kontrolirana klinička studija u istoj pokrajini, u razdoblju od 1998. do 2002. godine, s ciljem da se bolje razjasni odnos između smanjivanja rizika od raka želuca i korištenja jestivih gljiva. Ako se vjerojatnost obolijevanja od raka želuca kod osoba koje praktično ne jedu gljive označi indeksom 1.00 , kod onih koji jedu Hypsizygus marmoreus više od jednom tjedno ta vjerojatnost iznosi 0.57, kod onih koji jedu Pholiota nameko 0.56, a kod onih koji jedu F. velutipes više od tri puta tjedno 0.66. Zanimljiva je činjenica da Lentinus edodes (shiitake) – iako ima komponente koje u vrlo visokom stupnju koče rast već nastalih malignih tumora – praktično nema učinka na smanjivanje rizika obolijevanja od raka želuca, čak i ako se jede više od triput tjedno. Ikekawa je podsjetio da su istraživanja antitumorskih efekata gljiva provođena u japanskom Nacionalnom centru za rak, i da su iz gljiva bili izolirani mnogi antitumorski polisaharidi i s proteinima vezani polisaharidi.

Na temelju tih studija razvijen je u Japanu i preparat iz ekstrakata gljiva H. marmoreus i F. velutipes, nazvan EEM (ekstrakt jestivih gljiva), koji je zatim klinički ispitan na pacijentima s uznapredovalim rakom, pri čemu se pokazao bolji protiv neishranjenosti tih pacijenata od standardnog lijeka MPA. Druga klinička studija s pacijentima s uznapredovalim rakom pokazala je da su pacijenti koji su dobijali EEM zajedno s kemoterapijom imali bolji klinički odgovor, opće stanje i indeks kvalitete života nego pacijenti koji su dobili samo kemoterapiju. Pozitivni je učinak EEM imao i na prekancerozna oštećenja sluznice jednjaka.

legendarni istraživač ljekovitih gljiva Tetsuro Ikekawa i Jakopović Ivan
Tetsuro Ikekawa i Jakopović Ivan u konferencijskoj dvorani

Grupa južnokorejskih istraživača (Jae-Sung Lee i dr.) sa Bioindustrijskog fakulteta u Gyongsanu i Instituta za hranu i uzgoj u Seoulu iznijela je rezultate svoga istraživanja “Hepatoprotektivni efekti voštanosmeđe riže kultivirane s Agrocybe cylindracea. Grupa je istraživala ima li tzv. funkcionalna riža, koja se dobija kultiviranjem micelija gljive jablanovače na voštanosmeđoj riži kao supstratu, određeni zaštitni efekt za jetru. U tu svrhu su pokusnim štakorima 14 dana davali ekstrakt te funkcionalne riže, a zatim ih tretirali ugljičnim tetrakloridom, toksičnim za jetru. Štakorima koji su samo dobili tu toksičnu tvar jako je porasla razina jetrenih enzima AST i ALT, kao što im se povećala i sama jetra. Kod štakora prethodno tretiranih navedenim ekstraktom funkcionalne riže, veličina jetre i razine jetrenih enzima ostali su praktično isti kao i kod normalnih zdravih štakora, koji nisu bili izloženi otrovnoj tvari.

Štakori izloženi ugljičnom tetrakloridu imali su i druge simptome oštećenja i bolesti jetre – porast enzima ALP, LDH i GGT, zatim veliko sniženje razine albumina, ukupnih bjelančevina i HDL-kolesterola, te porast ukupnog kolesterola i triglicerida u jetri. Nasuprot njima štakori prethodno tretirani ekstraktom funkcionalne riže imali su te biokemijske pokazatelje dijelom normalne, a dijelom lagano pogoršane – što je jasan dokaz zaštitnog učinka ekstrakta na njihovu jetru. Budući da riža sama po sebi nema takve efekte, djelovanje očito proizlazi iz određenih tvari koje sadrži gljiva jablanovača. Vrlo slični rezultati dobijeni su i u pokusima s ekstraktima voštanosmeđe riže kultivirane s micelijem dviju vrsta gljiva gnojištarki – Coprinus comatus i C. cinereus.

Istraživačka grupa iz Izraela (Jamal Mahajna, Solomon P. Wasser i dr.) iz Migal-Galilejskog tehnološkog centra odnosno Instituta za evoluciju (Sveučilište u Haifi) prezentirala je rezultate istraživanja “Tvari iz ljekovitih gljiva u službi molekularne terapije raka”, vođenog u okviru Programa otkrivanja lijekova protiv raka. Dok su ranija istraživanja najviše pažnje posvećivala polisaharidima velike molekularne težine, ova grupa se usredotočila ne neke tvari iz gljiva koje imaju malu molekularnu težinu, a mehanizam djelovanja im je bolje proučen. Riječ je prvenstveno o supstancama iz gljiva koje specifično moduliraju molekularne “mete” uključene u kancerogenezu, i to osobito kronične mijeloične leukemije (CML) i raka prostate.

U standardnoj terapiji CML koristi se lijek imatinib, koji snažno koči stvaranje proteina p210 Bcr-Abl sa pojačanom aktivnošću tirozin kinaze. S napredovanjem bolesti, međutim, dolazi do rezistencije, pa se klinička efikasnost lijeka stalno smanjuje. No izraelski su istraživači ustanovili da tvari iz određenih gljiva pospješuju apoptozu (prirodno samouništenje) tumorskih stanica i eritroidnu diferencijaciju stanica CML, te uzrokuju smanjivanje razine bjelančevine Bcr-Abl.

Rak prostate drugi je vodeći uzrok smrti muškaraca na Zapadu. Taj je rak primarno hormonski ovisan i liječi se hormonskom terapijom. Na žalost, on brzo prelazi u hormonski neovisni oblik. S druge strane, u nekoliko zemalja Azije rak prostate vrlo je rijedak, što se dovodi u vezu s tamošnjim načinom prehrane, a posebno upotrebom nekoliko vrsta gljiva za prevenciju raka prostate.

Na tom su tragu izraelski istraživači egzaktno utvrdili da ekstrakti iz nekoliko vrsta gljiva imaju značajno djelovanje protiv raka prostate, uključujući i sposobnost da moduliraju receptor androgena, što znači da su te tvari iz gljiva efikasne i protiv hormonski neovisnog raka prostate.

International medicinal mushrooms conference
Konferencija je upravno završena: oproštajni razgovor Gaston Guzmana i Ivan Jakopovića (u sredini), drugi slijeva je P. Stamets, odmah desno G. Mata

Sljedeća, Četvrta međunarodna konferencija o ljekovitim gljivama održat će se u rujnu 2007. godine u Sloveniji, a na prijedlog prof. Wassera u organizacijski komitet za pripremu te konferencije uključujemo se i mi iz Hrvatske.

na vrh

ornament

LJEKOVITE GLJIVE I SUVREMENA MEDICINA

Zadnjega dana ovogodišnjega zagrebačkog velesajma “Medicina i tehnika” – 22. svibnja 2004. – održan je, u sklopu sajma, i 5. hrvatski kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine. Kongres je organiziralo Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva. Otvorio ga je predsjednik HUPED-a Vedran Korunić, a u cjelodnevnom radu svoja je iskustva izlagalo preko 20 domaćih i inozemnih sudionika angažiranih u različitim oblastima tzv. nekonvencionalne medicine.

Na kongresu je zapažen referat “Ljekovite gljive i suvremena medicina” podnio dr. sc. Ivan Jakopović, suosnivač i direktor poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA. Referat je također objavljen u Zborniku radova 5. hrvatskog kongresa “Kvalitetna suradnja za zdravijeg čovjeka”, odakle ga prenosimo u cijelosti.

Ljekovite gljive i suvremena medicina
Dr. sc. Ivan Jakopović na početku izlaganja na Kongresu

* * *

LJEKOVITE GLJIVE I SUVREMENA MEDICINA

SAŽETAK: Tradicionalna medicina koristila je nekoliko tisuća godina ljekovite gljive za tretman različitih bolesti, uključujući i rak. U toj je oblasti tradicionalna medicina u mnogim zemljama, kao što su Kina, Japan, Koreja, Rusija i dr., akumulirala veliko iskustvo. Već više od 50 godina znanost se sve više bavi istraživanjem aktivnih supstanci u ljekovitim gljivama, mehanizmima njihova djelovanja i traženjem najpogodnijih načina primjene, bilo za tretman različitih bolesti (infekcije, rak, degenerativni procesi), bilo za njihovu prevenciju. Taj je interes znanosti posebno potaknut i činjenicom da ni na početku trećeg milenija sprečavanje i liječenje raka i određenih virusnih bolesti nije na zadovoljavajućoj razini. Naime, iako širom razvijenog svijeta ljudi žive sve dulje, paradoks je da dok je životni vijek sve dulji, stopa određenih bolesti u značajnom je porastu. Sposobnost određenih komponenti iz gljiva da moduliraju čovjekov imunitet, snižavaju krvni tlak i koncentraciju masnoća u krvi, da koče rast određenih tumora i aktivnost mikroba, smanjuju upale i dr. – sve više dobiva na važnosti i upotrebljivosti. Posebno je važno istraživati ekstrakte iz različitih ljekovitih gljiva, a osobito njihove odgovarajuće mješavine, kako bi se selektirali najbolji preparati za tretiranje ili čak prevenciju različitih patoloških stanja. Na takvom znanstvenom pristupu djeluje i naše poduzeće DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA, prva firma te vrste u Evropi.

KLJUČNE RIJEČI: ljekovite gljive, suvremena medicina, rak, virusne bolesti, hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes.

Upotreba ljekovitih gljiva za očuvanje zdravlja i protiv različitih bolesti, kao i upotreba ljekovitog bilja, mnogo je starija od suvremene zapadne medicine utemeljene na suvremenoj znanosti i tehnici, kao i suvremenoj farmaceutskoj industriji. Najstarija službena materia medica u Kini – “Shen Nong Ben Cao Jin“, koja sadrži i neke danas znanstveno verificirane vrste ljekovitih gljiva, zapisana je između 500. i 1000. g. pr.n.e. a temelji se na klasičnim spoznajama iz doba prvoga kineskog cara Shen Nonga iz 29. st.pr.n.e. Tradicionalna kineska medicina je upravo tokom nekoliko tisućljeća bila službena kineska medicina, s utjecajem na čitavu dalekoistočnu regiju, i uvjerljiv je dokaz da nije dopustivo, čak i bez ozbiljnoga poznavanja, dogmatski odbacivati iskustva narodne i tadašnje službene medicine velikih starih civilizacija, koja su brižljivo praćena i provjeravana u praksi. Kao što je primijetio K. Matsumoto, suvremena zapadna medicina ne raspolaže lijekovima koji su u medicinskoj praksi bili provjeravani 2000 godina ili više, na populaciji od nekoliko milijardi ljudi. Uostalom, Svjetska zdravstvena organizacija već je odavno preporučila da se za očuvanje zdravlja koriste sva provjerena medicinska iskustva i metode različitih civilizacija i naroda. Ustavom RH također se jamči građanima pravo na zdravlje, što nužno podrazumijeva i pravo na informiranost o različitim pristupima i mogućnostima zaštite zdravlja, kao i na njihovu praktičnu primjenu. To, naravno, uključuje i pravo na sigurnost i zaštitu zdravlja, što predstavlja ustavnopravnu branu šarlatanskom odbacivanju suvremene znanstveno-tehničke medicine, ali i njezinoj zloupotrebi.

Iskustva i znanja tradicionalne medicine o svojstvima i upotrebi ljekovitih gljiva u zadnjih se 50-tak godina sistematski provjeravaju strogo znanstvenim metodama: koje su aktivne tvari u gljivama, kako djeluju, koji im je kemijski sastav, istražuje se na pokusnim životinjama i kulturama ljudskih stanica, provode se klinička istraživanja. U tome prednjače Japanci, ali velik je i udio Kineza (iako su rezultati teže dostupni), no sudjeluju i Korejanci, Rusi i drugi, uključujući i zapadne znanstvenike, prvenstveno Amerikance. Riječ je o istraživačima koji djeluju u institucijama kao što su Nacionalni centar za rak u Tokiju i vodeća japanska sveučilišta (istraživanja obično financiraju japanska ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i Agencija za znanost i tehnologiju Japana), Kineska akademija znanosti (njen Botanički institut i dr.), Akademija tradicionalne kineske medicine, Zavod za ispitivanje lijekova i proizvoda živog porijekla, poznata kineska sveučilišta u NR Kini, Hong Kongu i na Tajvanu, zatim Nacionalni institut za rak SAD i neka američka sveučilišta, itd. Rezultati se objavljuju u eminentnim svjetskim časopisima iz oblasti medicine (onkologije, imunologije, virusologije…), farmacije, biologije i biotehnologije. Podaci o istraživanjima ljekovitih gljiva pohranjuju se u vodećim svjetskim bazama podataka, a registrirano je i dosta patenata. Od 1999. u New Yorku izlazi specijalizirani “International Journal of Medicinal Mushrooms”, koji okuplja svjetsku zajednicu istraživača u toj brzo rastućoj oblasti, a 2001. u Kijevu je održana međunarodna konferencija “Perspektive ljekovitih gljiva u zaštiti zdravlja i prehrani u 21. stoljeću”, na kojoj je sudjelovalo 348 znanstvenika iz 38 zemalja. Naravno, postoji (pre)veliki raskorak između fonda znanstveno potvrđenih činjenica o ljekovitosti različitih vrsta gljiva i praktične primjene, iako se i tu u svjetskim razmjerima bilježi brz rast, prvenstveno u proizvodnji tzv. nutriceutika (prehrambenih dodataka s pozitivnim učincima za zdravlje).

Nepobitna je činjenica da je suvremena znanstveno-tehnička medicina superiorna u dijagnostici, prevenciji i tretmanu određenih infektivnih bolesti, tretmanu urgentnih stanja… Međutim, ni na početku 3. milenija nije dostigla zadovoljavajuću razinu u sprečavanju i liječenju/izlječivanju raka, određenih virusnih i kroničnih bolesti… Tu je područje suradnje suvremene zapadne medicine i znanstveno utemeljene primjene ljekovitih gljiva i njihovih aktivnih tvari, koja se sve više širi – od Japana do SAD-a.

USPJEŠNIJA BORBA PROTIV RAKA

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatska je po stopi smrtnosti od raka na strašno visokom trećem mjestu u svijetu. Istodobno je rak kod nas drugi najčešći uzrok smrti, odmah iza srčanih bolesti. Stanje se može poboljšati – ne samo usavršavanjem kirurških, kemoterapijskih i radioterapijskih tretmana, nego i većim korištenjem antitumorskih tvari iz ljekovitih gljiva.

Istražujući tisućljetna iskustva tradicionalne medicine Dalekog Istoka, znanstvenici su posljednjih desetljeća dokazali antitumorska svojstva određenih vrsta gljiva. Neke od njih (Lentinus edodes – shiitake, Coriolus versicolor, Ganoderma lucidum, Grifola frondosa…) sadrže niz ljekovitih tvari, prije svega polisaharide, koje spadaju u modifikatore biološkog odgovora – tvari koje modificiraju tumorske stanice tako da ih obrambeni sistem organizma može bolje prepoznati, pokreću ili jačaju prirodne snage organizma, a neke i neposredno uništavaju tumorske stanice. Istraživanja Morija, Lucasa, Cochrana, Wandokantija, Utziga, Ikekawe, Mizunoa, Chihare, Hamuroa, Nanbe, Xiao-Yu Lia i niza drugih znanstvenika, dokazala su da polisaharidi i druge tvari iz ljekovitih gljiva pokazuju visoku ili vrlo visoku stopu kočenja rasta različitih tumora (uključujući i metastaze), ali i značajnu stopu njihova potpunog povlačenja ako se s primjenom započne pravodobno, te vrlo snažnu zaštitu od tumora ako se uzimaju prije njegova nastanka. Tako je npr. ekstrakt shiitakea pokazao stopu kočenja rasta sarkoma 180, presađenog pokusnim životinjama, od 80,7%, uz kompletnu regresiju u 6 od 10 slučajeva; ekstrakt iz gljive C. versicolor u tom je istraživanju inhibirao rast tumora po stopi od 77,5%, s kompletnom regresijom u 4 od 8 slučajeva, a ekstrakt G. lucidum pokazao je stopu inhibicije rasta tumora od 98,5 %, uz kompletnu regresiju u 4 od 5 slučajeva. Kod nekih komponenti i doza stopa kočenja tumorskog rasta bila je 100%, uz potpuno povlačenje tumora u svim slučajevima. Daljnja istraživanja pokazala su da lentinan, krestin i dr. aktivne tvari iz nekih gljiva i u ljudskom organizmu snažno potiču sposobnost obrambenih stanica (makrofaga, citotoksičnih T limfocita, K i NK stanica) da prepoznaju i ubijaju tumorske stanice, a također – poticanjem produkcije vlastitog gama- i alfa-interferona, kao i aktiviranjem niza drugih faktora humoralne i stanične imunosti – jačaju i funkcije normalnih stanica i sprečavaju slabljenje imuniteta organizma. Humane kliničke studije, nekontrolirane ali i kontrolirane, kao i već vrlo velik fond neposrednih kliničkih iskustava, prije svega u Japanu, gdje su još 80-ih godina 20. stoljeća registrirana tri službena antitumorska lijeka iz gljiva, te u Kini – pokazali su da su antitumorske tvari iz ljekovitih gljiva najefikasnije u kombinacijama s kirurškim tretmanom, kemoterapijom i radioterapijom, pa takav pristup vlada i u službenoj medicinskoj primjeni takvih lijekova u Japanu i Kini. Osim što su praktično posve neškodljive, antitumorske tvari iz gljiva značajno produžavaju život oboljelih od raka, povećavaju stopu njihova oporavka i preživljavanja, olakšavaju podnošenje kirurških zahvata i ubrzavaju oporavak od njih, omogućavaju bolje podnošenje kemoterapije i radioterapije uz pojačavanje njihovih pozitivnih efekata i istodobno ublažavanje njihovih štetnih nuspojava, kao i poboljšavanje općeg stanja organizma i kvalitete života tumorskih bolesnika.

Navedenim rezultatima sukladni su i rezultati istraživanja i praktične primjene tvari iz gljiva s dokazanim antitumorskim djelovanjem i kod nas u Hrvatskoj. U suradnji naše firme sa Zavodom za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu testirani su učinci naših ekstrakata iz nekoliko vrsta gljiva i naših složenih preparata iz gljiva LENTIFOM i Lentram, koji su već više godina na tržištu kao nutraceutici. Utvrđeno je da preparati in vitro izrazito jako koče proliferaciju sva tri za sada testirana tipa tumorskih stanica (mišji fibrosarkom, skvamozni karcinom i melanom), dok na normalne stanice ne djeluju kočeći njihovu proliferaciju nego je upravo i stimuliraju. Preparati in vivo značajno produljuju život pokusnih životinja s navedenim tumorima u uznapredovaloj fazi, a istodobno su potpuno netoksični. Znanstveni izvještaj o rezultatima istraživanja već je pripremljen za objavljivanje u međunarodnoj znanstvenoj periodici. Također smo upravo definirali novi trogodišnji znanstveno-istraživački projekt “Ljekoviti učinci ekstrakata gljiva”, u kojem će se ispitati eventualni antitumorski efekti preko 20 vrsta ljekovitih gljiva koje rastu ili se uzgajaju u Hrvatskoj, izdvajati aktivne komponente iz onih za koje to još u svijetu nije učinjeno, te ispitati učinci naših preparata POLYPORIN i SUPER POLYPORIN na tumore, kao i učinci mogućih drugih efikasnih kombinacija antitumorskih tvari iz gljiva, s ciljem da se odaberu optimalni ekstrakti koji bi bili učinkovit proizvod spreman za pristupe u klinici. Za ostvarivanje ovog projekta očekujemo i potporu Ministarstva znanosti i tehnologije.

U praktičnoj primjeni naši su preparati iz ljekovitih gljiva, uzimani intenzivno i dulje vremena kao dodatak prehrani, pokazali jasne pozitivne efekte kod karcinoma dojke, debelog crijeva, gušterače, želuca, jajnika, grlića maternice, prostate, pluća, sinusa, ganglioglioneuroblastoma i astrocitoma, nekih sarkoma, non-Hodgkin limfoma, akutne mijeloične leukemije, metastaza različitih tumora… Također smo konstatirali znatno bolje podnošenje kemoterapije i radioterapije, uz vidna poboljšanja općeg stanja organizma. Sva ta opsežna iskustva zavređuju temeljitu stručnu i znanstvenu valorizaciju.

USPJEŠNIJA BORBA PROTIV VIRUSA

Čak ni danas, početkom 3. milenija, medicina nema zadovoljavajuća rješenja protiv virusnih bolesti. Stotine milijuna ljudi obolijevaju od infekcija virusima hepatitisa, genitalnog i dr. herpesa, AIDS-a, onkogenih virusa, virusa gripe i dr. – a milijuni i umiru. Cjepiva postoje samo protiv nekih virusa, a sadašnje metode prevencije i liječenja uspijevaju tek djelomično. Sve to vrijedi i za Hrvatsku.

Stanje se može poboljšati većim korištenjem ljekovitih gljiva. Tisućljetna iskustva stare medicine Dalekog Istoka i suvremena znanost dokazuju da tvari iz nekih vrsta ljekovitih gljiva, posve neškodljive, u velikoj mjeri koče umnožavanje različitih virusa i pružaju vrlo snažnu zaštitu od infekcija. Lentinan, PSK i dr. tvari iz određenih gljiva snažno stimuliraju mnoge mehanizme imunološke obrane, i na taj način koče prianjanje virusa na živu stanicu i prodor u nju, ometaju unos genetske šifre virusa u stanicu, te sprečavaju umnožavanje virusa u napadnutim stanicama. Zato se te tvari iz ljekovitih gljiva koriste u službenom medicinskom tretmanu hepatitisa, AIDS-a i dr. virusnih bolesti u Japanu, Kini…

Ispitivanje na 16 japanskih klinika pokazalo je da nakon 4 mjeseca primjene određenih tvari iz gljiva kod trećine pacijenata s kroničnim hepatitisom B virus postaje neaktivan. Slični su i rezultati “dvostruko slijepe” studije Lina i sur. u Kini, gdje je i Yan sa sur. u studiji sa 355 slučajeva hepatitisa B utvrdio poboljšanje kod 92.4% bolesnika. Kineski klinički izvještaj o tretiranju 70,000 oboljelih od toksičnog hepatitisa preparatom iz gljiva bilježi poboljšanje kod oko 90% njih (Lui, Medicinsko sveučilište u Beijingu). Soo (MARA Institut u Maleziji) izvještava da se s određenim tvarima iz gljiva kod oboljelih od A, B i C hepatitisa za 3 mjeseca postiže ili veliko poboljšanje ili izlječenje.

Istraživanje na Carskom koledžu tradicionalne orijentalne medicine u Japanu pokazalo je da gljive kod dvije trećine oboljelih od genitalnog herpesa za 3 mjeseca dovode do velikog ili bar umjerenog poboljšanja (Mosleh).

Tochikura, Suzuki i dr. istraživači ustanovili su da neke tvari iz gljiva vrlo jako blokiraju infekciju HIV-om, a Ebina i sur. utvrdili su da tome doprinosi i to što gljive pojačavaju lučenje interferona. Dr. Priestley na Aljasci svoje pacijente s AIDS-om uspješno tretira ekstraktima iz ljekovitih gljiva, a dr. Hughes u Kaliforniji ima pacijente koji su korištenjem gljiva od HIV pozitivnih za mjesec dana postali negativni. Kineska, japanska i američka klinička istraživanja pokazuju da se tvarima iz gljiva značajno poboljšava stanje oboljelih od AIDS-a. Izvjestan broj znanstvenika smatra da bi se (dugo)trajnim korištenjem ekstrakata iz gljiva moglo postići da se kod mnogih HIV pozitivnih osoba AIDS nikad ni ne razvije. Takvom primjenom gljiva moglo bi se i smanjiti učestalost inficiranja HIV-om – imunolog Clerici navodi da, zbog dobroga imunog statusa, čak 30-50% ljudi kada dođu u kontakt s HIV-om ipak ne postanu seropozitivni.

Znanost je potvrdila i tradicionalna iskustva da određene gljive mogu uvelike spriječiti, ili ubrzati oporavak i od drugih viralnih infekcija – upala dišnih organa, različitih oblika herpesa, mononukleoze, sindroma kroničnog umora, gripe i (učestale) prehlade.

Od naših iskustava u Hrvatskoj navodimo samo dva primjera:

  • Kod bivše medicinske sestre iz Zagreba hepatitis C dijagnosticiran je 1999., ali standardna 6-mjesečna terapija interferonom i ribavirinom nije bila uspješna. Nakon tromjesečne primjene našeg preparata MYKOPROTECT 2000-2001.godinu, oba testa na virus hepatitisa C bila su negativna. Njeno zdravlje stabilno je sve do sada.
  • Još 1995. posredstvom poznatoga zagrebačkog liječnika MYKOPROTECT je uzimalo nekoliko oboljelih od AIDS-a u Italiji. Kod svih je brzo došlo do poboljšanja imuniteta (porasta limfocita T).

ZDRAVIJE ŽILE, SRCE, MOZAK

Najčešći su uzrok zdravstvenih tegoba i smrti suvremenog čovjeka bolesti srca i krvnih žila. Od njih se najčešće umire i u Hrvatskoj, da i ne spominjemo razmjere ljudskih tegoba i patnji, kao i direktne i indirektne materijalne troškove. Stanje se i tu može poboljšati – pored ostaloga i većim korištenjem određenih vrsta ljekovitih gljiva. Tisućljetna iskustva tradicionalne medicine Dalekog Istoka i suvremena znanost dokazuju da neke gljive, kao npr. L. edodes, G. lucidum, G. frondosa, A. auricula i dr., poboljšavaju krvotok i normaliziraju krvni tlak, normaliziraju masnoće i uravnotežuju razinu šećera u krvi. Zato se njihovom pravilnom primjenom sprečava, usporava ili ublažava ateroskleroza – temeljni poremećaj krvnih žila, koji sužava žile i smanjuje im elastičnost, remeti krvotok i uzrokuje slabiju ishranu tkiva i organa, i tako uzrokuje niz bolesti, uključujući i srčani infarkt i moždanu kap. Te ljekovite gljive, potpuno neškodljive, također ubrzavaju oporavak nakon infarkta i moždane kapi – ali i sprečavaju krvožilne bolesti, od lakših do najtežih, ako se koriste pravodobno.

Eritadenin, germanij, višestruko nezasićene masne kiseline, derivati nekih ganoderičnih kiselina, neutralna detergent-vlakna i hitinska vlakna… iz određenih ljekovitih gljiva u značajnoj mjeri snižavaju razinu kolesterola, triglicerida i fosfolipida u krvi – pokazala su istraživanja Kanede, Tokite, Cochrana, Li Hua Rena, Yamamure, Vasiljeva, Tokude i dr. Američko istraživanje Stamlera i sur. dokazuje npr. da svako sniženje kolesterola za 1% smanjuje rizik od bolesti srca za 2%, a Suzuki i Ohshima su na Nacionalnom institutu za prehranu u Tokiju utvrdili da gljiva shiitake kod ljudi već za tjedan dana snižava kolesterol za 7–18%, a efekt primjene može trajati i do godinu dana nakon prestanka korištenja gljiva! Na tim se istraživanjima, kao i praktičnim iskustvima, temelji i naš preparat MYKOMIX, koji se već uspješno potvrdio na tržištu.

Hipertenzija je jedna od najčešćih bolesti suvremenog čovjeka, koja oštećuje unutrašnjost arterija i ubrzava razvoj koronarne ateroskleroze, pa je zato jedan od glavnih faktora rizika za nastanak krvožilnih i srčanih bolesti (angina pektoris, predinfarktno stanje, infarkt miokarda, miokardiopatija), moždanog udara, tromboze, gangrene, slabljenja rada bubrega, smetnji potencije… Istraživanja Arichija, Kuboa, Kima, Leea, Rheea, Ying Jianzea, Q. Y. Yanga, Shimizua, Wei Lua i dr. pokazala su da određene tvari iz ljekovitih gljiva (germanij, lentinan, tirozinaza…) poboljšavaju krvotok, šire krvne žile, sprečavaju gubitak njihove elastičnosti, i posebno povećavaju protok krvi u mozgu i koronarnim arterijama. Te procese još dodatno potpomažu tvari koje na neškodljivi prirodni način djeluju analgetski i antikonvulzivno na centralni i autonomni nervni sistem, što dodatno regulira tlak. Nukleozidi i drugi derivati nukleinskih kiselina, kao i adenozin, sprečavaju zgrušavanje krvi (antitrombotski efekt). Kabir je na hipertenzivnim štakorima postigao s pomoću ljekovitih gljiva značajno smanjenje tlaka za samo 14 dana, a ti su efekti klinički provjereni i na ljudima. Jedna pilot studija u Kini krajem 80-tih pokazala je da su se visoki tlak i visoki kolesterol kod srčanih bolesnika značajno popravili u 20–48 % slučajeva, a razina kolesterola je nakon nekoliko mjeseci korištenja ekstrakta gljiva smanjena u 68% slučajeva. Ispitivanja u 7 kineskih bolnica pokazala su opće poboljšanje kod srčanih bolesti u čak 81,8% slučajeva. Naša iskustva s primjenom našega preparata ARMILENT, također već provjerenoga na tržištu, podudarna su s navedenim rezultatima.

BOLJA REGULACIJA ŠEĆERA U KRVI

Neke vrste ljekovitih gljiva također mogu optimalno regulirati razinu šećera u krvi kod već nastale šećerne bolesti (diabetes mellitus), te pomoći općem uspostavljanju zdravog načina života, a time i sprečavanju nastanka i razvoja dijabetesa kod zdravih osoba i osoba s graničnim oblikom šećerne bolesti. Tradicionalna su iskustva utvrdila, a suvremena istraživanja Morija, Hikinoa, Iwamija, Satoha, Potrona, Sharona i dr. potvrdila hipoglikemijsko djelovanje nekih vrsta gljiva (C. georgii, L. nuda, P. hidrophylla…). Neke aktivne tvari iz gljiva potiču lučenje inzulina, druge smanjuju razinu šećera u krvi bez povećavanja lučenja inzulina, a kod nekih je gljiva hipoglikemijsko djelovanje utvrđeno, ali ne i njegov mehanizam. U tradicionalnoj je kineskoj medicini od davnina uhodana praksa normalizacije razine glukoze u krvi korištenjem pojedinih gljiva u prehrani (prvenstveno shiitake), što su potvrdila egzaktna istraživanja, dok u Europi i Americi opažanja i nalazi pojedinih stručnjaka i znanstvenika nisu imali značajnijega praktičnog odjeka. Osim hipoglikemijskoga učinka plodnih tijela i/ili micelija određenih gljiva, dokazano je da razinu šećera u krvi snižavaju i tvari iz gljiva kao što su ganoderani A i B, lentinan, tiosulfonat i dijetna vlakna. Kod pokusnih životinja lentinan je efikasno spriječio razvoj o inzulinu ovisnog dijabetesa (tip 1), a kod dijabetesa neovisnog o inzulinu (tip 2) tvar LEM uzrokovala je porast lučenja inzulina i smanjivanje razine kolesterola, dok je kod ljudi došlo do normalizacije razine šećera u krvi i razine izlučivanja šećera u urinu. Tiosulfonat pak koči djelovanje faktora koji u organizmu razaraju vitamin B1, a koji regulira mehanizam ugljikohidrata. Dijetna vlakna, koja se ne mogu probaviti niti apsorbirati, čiste crijeva od štetnih tvari, a istodobno su dobra podloga za enterobakterije, što kombiniranim djelovanjem sprečava nastanak i razvoj dijabetesa, kao i arterioskleroze, hipertenzije i tromboze. Imunomodulacijski i antiviralni efekti određnih aktivnih tvari iz ljekovitih gljiva mogu imati značajan utjecaj na imunološke i virusno uzrokovane poremećaje koji doprinose nastanku i razvoju dijabetesa. Pored doprinosa normalizaciji šećera u krvi, određene gljive također potpomažu i čine efikasnijim i druge opće mjere regulacije dijabetesa. Sve to može pomoći sprečavanju i smanjenju rizika od teških i kobnih komplikacija šećerne bolesti, kao što su infarkt, moždani udar, obolijevanje i prestanak rada bubrega, obolijevanje krvnih žila nogu koje može dovesti do gangrene i nužnosti amputacije, obolijevanje perifernih živaca, obolijevanja očiju koja mogu prouzročiti i sljepoću, poremećaja seksualnih funkcija i kod muškaraca i kod žena, itd. Dosadašnja praktična iskustva s našim preparatom DIMEMYKON, koji je također već nekoliko godina na tržištu, pokazala su da njegovo uključivanje u prehranu, uz lijekove i druge mjere, znatno ubrzava normalizaciju razine šećera u krvi i kvalitativno doprinosi općoj regulaciji dijabetesa.

* * *

09.07.2004.

na vrh

ornament

GLJIVE PROTIV HEPATITISA C

Hepatitis C, za kojega se s pravom govori da je “opak poput AIDS-a”, akutna je ili kronična zarazna bolest jetre, koju izaziva cijela jedna porodica virusa. Budući da se hranjive tvari, kada se iz tankoga crijeva apsorbiraju u krvotok, prenose u jetru radi prerade, odlaganja i distribucije krvotokom u druge organe i tkiva – jetra ima presudnu ulogu u reguliranju sastava raznih kemijskih spojeva i stanica u krvi. Svako narušavanje strukture i funkcija te vrlo složene “kemijske centrale” može imati teške ili fatalne posljedice. Zato hepatitis C, koji u oko 80% slučajeva iz akutnoga prelazi u kronični oblik, uzrokuje oko 40% od svih slučajeva ciroze jetre u završnoj fazi, oko 60% slučajeva raka jetre, i predstavlja glavnu indikaciju za 30% slučajeva nužnoga presađivanja jetre.

U svjetskim razmjerima se hepatitis C može smatrati jednom od najmasovnijih bolesti – oko 200 milijuna ljudi zaraženo je tim virusima, a svake godine inficira se novih 3–4 milijuna ljudi. U Hrvatskoj se procjenjuje da ima 80–90 tisuća oboljelih. Problem je, međutim, što su sve te brojke, zbog podmuklog toka bolesti, u stvarnosti još puno veće.

Za infekciju virusima hepatitisa C – koja se uglavnom prenosi krvlju i drugim tjelesnim tekućinama – karakteristično je da u otprilike tri četvrtine slučajeva nema primjetnih simptoma, a ako se u periodu od 2 tjedna do 6 mjeseci nakon zaraze i pojave, vrlo su nespecifični (npr. ekcemi i bolovi u mišićima i zglobovima). Čovjek može bolovati od kroničnog hepatitisa C i do 20 godina, a ne osjetiti nikakve zdravstvene smetnje, pa se bolest najčešće otkriva u završnoj fazi – kada je već došlo do ciroze i raka jetre.

Ne postoji specifično cjepivo protiv hepatitisa C. Potencijalna cjepiva još su u početnim fazama (višegodišnjih) ispitivanja, i još dugo ih neće biti na tržištu, ako uopće i stignu. Naime, i ovi virusi vrlo su promjenljivi – stalno mutiraju, što podsjeća i na uzročnike AIDS-a (HIV), ali i na viruse koji izazivaju prehladu.

Zbog tih je razloga liječenje hepatitisa C danas dugotrajno, složeno, skupo i neizvjesno. Zato ne bi ni smjelo biti monopolizirano u rukama (sve)moćnih farmaceutskih kompanija i zdravstvenog establishmenta, i dogmatski unaprijed isključivati primjenu prirodnih proizvoda biljnog, gljivljeg i sl. porijekla.

Ljekovite gljive na Velebitu
Na Velebitu: u potrazi za gljivama s antivirusnim djelovanjem

U svijetu je do sada obavljeno mnogo znanstvenih istraživanja antivirusnih efekata različitih vrsta gljiva i pojedinih komponenti u njima, o čemu postoji već teško pregledna opsežna specijalizirana literatura. Aktivne tvari iz pojedinih vrsta ljekovitih gljiva koče prianjanje različitih “vrsta” virusa na stanice domaćina, koče proces “kopiranja” genetske šifre virusa u stanice domaćina, te sprečavaju umnožavanje virusa u napadnutim stanicama. To postižu prvenstveno aktiviranjem niza procesa imunološke obrane od virusnih infekcija – jačanjem aktivnosti makrofaga, jačim djelovanjem interleukina-1, većom proizvodnjom antitijela i T-limfocita, bržim obnavljanjem stanica koštane srži, poboljšavanjem aktivnosti NK stanica, i dr.

Gljiva shiitake npr. pored nabrojenoga u organizmu također znatno povećava proizvodnju vlastitoga interferona. Za usporedbu, današnji čuveni (i vrlo skupi) pegilirani interferoni – koji u kombinaciji s ribavirinom kod genotipa 1 virusa hepatitisa C postižu stopu poboljšanja do 45% – djeluju upravo “interferonski”, tj. aktiviranjem imunološkog odgovora na virusnu infekciju, s tim što puno dulje ostaju i djeluju u organizmu od ranije korištenih interferona. Kada bi se uz sadašnje oficijelne terapijske metode i sredstva istodobno primjenjivali i efikasni antivirusni ekstrakti iz ljekovitih gljiva – ukupni bi rezultati možda bili daleko bolji.

Već smo spomenuli da kod oko 75% zaraženih virusima ove opake bolesti nema nikakvih simptoma, a i kad ih ima obično su blagi i neodređeni. Specifičnog cjepiva još nema na vidiku, a poželjno izbjegavanje rizičnog ponašanja (zloupotreba droga, promiskuitetni seks bez zaštite) ipak ne može blokirati sve moguće puteve širenja zaraze. Naše iskustvo, kao i vjerodostojna znanstvena istraživanja, upućuju na zaključak da bi antivirusne ekstrakte iz ljekovitih gljiva trebali koristiti ne samo ljudi zaraženi ili oboljeli od hepatitisa C, nego preventivno svi koji su jače izloženi riziku od ove bolesti, pa i svi koji žele bitno smanjiti mogućnost ove potencijalno fatalne infekcije. Narodna izreka da je “bolje spriječiti nego liječiti” već je zaista “izlizana” od upotrebe – ali nije zato manje istinita.

12. 02. 2004.

na vrh

ornament

SUSRET S KINESKIM PARTNERIMA

U ponedjeljak 13. listopada 2003. godine dr. Ivan Jakopović, glavni direktor, i Marija Jakopović, direktor proizvodnje poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA, posjetili su najveći svjetski sajam prehrane ANUGA u Kölnu u Njemačkoj.

Glavni cilj posjete bio je osobno upoznavanje predstavnika i razgovor o unapređivanju suradnje između našeg poduzeća i poduzeća BAIXING FOOD CO. iz NR Kine. Budući da smo već nekoliko puta nabavljali sušene gljive – kao sirovinu za proizvodnju naših preparata iz ljekovitih gljiva – upravo od toga poduzeća, s kojim smo prvu vezu uspostavili preko Interneta, njegov glavni direktor Wu Qiyao uputio nam je, najavljujući svoj dolazak na sajam ANUGA, osobni poziv na razgovor.

Myko San koristi organski uzgojene gljive iz Baixing
˝Postrojenja˝ poduzeća Baixing Food Co. za organski uzgoj gljiva.

Poduzeće BAIXING FOOD CO. nalazi se u gradu Qingyuanu, u jugoistočnoj kineskoj pokrajini Zhejiang. To je udaljeno planinsko područje bez značajnije industrije, poznato po velikim šumama i obilju čiste vode i zraka, klimatski vrlo pogodno za kvalitetan uzgoj jestivih i ljekovitih gljiva. Zato nije ni čudo da je upravo tu, prema vjerodostojnim povijesnim izvorima, najranije započeo uzgoj gljive shiitake (kineski naziv: Siang gu) – već oko 1000. godine naše ere! Na tim tisućgodišnjim tradicijama i iskustvima temelji svoj organski uzgoj shiitakea i drugih gljiva ovo mlado i dinamično poduzeće, a “Qingyuan Shiitake” je proizvod sa zaštićenim porijeklom. Posve je razumljivo da su razgovori između predstavnika naših dvaju poduzeća protekli u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, što je rezultiralo dogovorom o proširenju i unapređivanju suradnje.

organski uzgoj ljekovitih gljiva Myko San - Zdravlje iz gljiva najkvalitetnije ljekovite gljive
Unutrašnjost velikog plastenika firme Baixing Food Co. za uzgoj gljiva.

U toku daljnjeg razgledavanja sajma razgledali smo izložbene prostore još nekoliko kineskih i jedne kanadske firme za proizvodnju i promet gljiva i proizvoda iz gljiva, a posebno ljubazno bili smo pozvani i na štand drugoga poduzeća iz spomenute kineske pokrajine Zhejiang – QINGYUAN COUNTY ZHENCHANG INDUSTRY & BUSINESS CO., koje među ostalim također proizvodi i različite jestive i ljekovite gljive. U srdačnom razgovoru s glavnim direktorom Lin Limingom i njegovim suradnicima razmijenili smo osnovne informacije o našim proizvodnim programima i naznačili mogućnosti uspostavljanja poslovne suradnje.

Ivan Jakopović, Marija Jakopović i kineski uzgajivači
Marija i Ivan Jakopović u razgovoru s Lin Limingom i njegovom suradnicom.

03. 11. 2003.

na vrh

ornament

IZLOŽBA GLJIVA U ZAGREBU

Od petka do nedjelje, 24–26. listopada 2003.godine, održana je u Studentskom centru u Zagrebu izložba gljiva, koju je pripremilo Gljivarsko društvo ˝Kamilo Blagaić˝.

Unatoč lošoj gljivarskoj jeseni – zbog nepovoljnih vremenskih prilika – požrtvovni članovi i drugi suradnici ovoga gljivarskog društva, koje je početkom ove godine obilježilo već 20. godišnjicu uspješnoga rada, uspjeli su skupiti više od 400 vrsta gljiva! U prikazanoj raskoši boja i oblika bilo je predstavnika svih ˝glavnih˝ rodova otrovnih, jestivih, ljekovitih i ostalih (˝viših˝) gljiva.

Mladen Strižak i Ivan Forko, gljivarska društva
Zdesna na lijevo: Mladen Strižak, predsjednik gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, i Ivan Forko, jedan od osnivača gljivarskog društva Sesvete – na dežurstvu na izložbi.

U tri dana izložbu je razgledalo više od 2000 posjetilaca, iako su je mediji, očito ne shvaćajući dovoljno njezinu važnost i atraktivnost, popratili prilično stereotipno i ˝mršavo˝. Ne treba, međutim, sumnjati u to da gljivari idu dalje.

03. 11. 2003.

na vrh

ornament

ODLAZAK PIONIRA

Potkraj prošle godine, nakon dugogodišnjeg mučnog hrvanja s teškom bolešću, u 80. godini života preminuo je dipl. ing. Vojislav Jurlin, jedan od pionira uzgoja ljekovitih gljiva u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Vojislav Jurlin prvi uzgajivač shiitake ljekovitih gljivaRođen 1922. na otoku Prviću, već s tri godine ostaje bez oca, pa s majkom seli čak u okolicu Subotice. Kao srednjoškolac u Zemunu uključuje se u djelovanje napredne ljevičarske omladine, a već od 1942. bori se u partizanima. Nakon rata studira elektrotehniku u Zagrebu, gdje ostaje do kraja života. Dosta vremena provodi, međutim, “na terenu” širom Jugoslavije, vodeći ekipe “Nikole Tesle” (u kojem je proveo većinu radnog vijeka) za montažu telefonskih centrala. Uzgojem gljiva – iako nikada nije bio terenski gljivar – intenzivno se počeo baviti tek odlaskom u mirovinu.

Upoznali smo se prije dvadesetak godina, nakon što sam na jednu izložbu gljiva donio primjerke shiitakea iz našega početnog uzgoja. Za prvim razmjenama informacija i iskustava uslijedile su godine prijateljstva i suradnje. Našem interesu za ljekovite gljive, i usmjerenju na njihovu praktičnu primjenu, Jurlin je dao izuzetno značajan poticaj.

Prve stupiće zasijane micelijem shiitakea i prve sojeve micelija te čudesne gljive nabavio je iz SAD na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete godine. O pionirskom značenju njegova rada svjedoči i činjenica da je banci kultura gljiva koju je u Ljubljani utemeljila prof. dr. Aleksa Cimerman, jedinoj na području bivše Jugoslavije, i uključenoj u evropsku mrežu takvih banki kultura – sve prve sojeve shiitakea još početkom 80-tih poklonio ing. Jurlin!

Budući da je znao i/ili se služio s 9 stranih jezika (uključujući i “egzotične” kao što su mađarski, švedski i nizozemski), komunicirao je s uzgajivačima i ekspertima s raznih strana, odlazeći u svrhu razmjene i skupljanja iskustava u Njemačku, Nizozemsku i Italiju, a osobito u Mađarsku. Skupio je temeljni fundus literature o uzgoju gljiva, prvenstveno shiitake – američke, američko-kineske, japanske i njemačke monografije, zbornike s međunarodnih simpozija o uzgoju gljiva, svojstvima gljiva i proizvodima iz njih, neke još neobjavljene njemačke doktorske disertacije o uzgoju shiitakea, časopise i pojedine članke iz ove oblasti – od SAD do Kine i Japana… Nesebično je posuđivao literaturu ili dijelio kopije zainteresiranima, i neumorno poticao na praktičan rad na uzgoju gljiva.

Jurlin je proizvodio micelij shiitakea, kao i bukovače, te njima opskrbljivao, ali i instruirao i nadgledao velik dio “prvog vala” uzgajivača tih gljiva kod nas, surađujući na razne načine i s onima samostalnijima. Sam je eksperimentalno uzgajao shiitake, i stalno propagirao njihov uzgoj. U te je svrhe napisao i temeljne brošure o uzgoju shiitakea na drvu i na supstratu, koje su kolale umnožavanjem, i mnogima omogućile uspješne prve korake. Povijest uzgoja ljekovitih gljiva kod nas zaista je nezamisliva bez doprinosa Vojislava Jurlina.

24.02.2003.

na vrh

ornament

NAJSTARIJI GLJIVAR NA SVIJETU?

Dr. Josip Jirkal najstariji gljivarKrajem siječnja 2003. dr. Josip Jirkal, jedan od najaktivnijih članova gljivarskog društva Kamilo Blagaić iz Zagreba od njegova osnivanja prije 20 godina, proslavio je 90 rođendan. Budući da je gljivariti počeo od 5. godine života – u Češkoj kod djeda i bake, gdje je s obitelji proveo godine Prvoga svjetskog rata – svakako je jedan od najstarijih još aktivnih gljivara u svijetu!

Rođen je u Zagrebu 1913. godine, u obitelji građevinskog poduzetnika. Po povratku iz Češke živi, školuje se i radi opet u Zagrebu. Najprije izučeni tekstilni tehničar, pa zatim i tekstilni poduzetnik, štedi za studij medicine, koji završava na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Radio je i kao šef hematološkog laboratorija u bolnici “Sveti Duh”, a većinu radnog vijeka proveo u Domu zdravlja Medveščak kao specijalist medicine rada (ambulante Tvornice ulja Zagreb, “Nade Dimić” i dr.).

U mladosti se bavio skijaškim trčanjem i skokovima, rekreativno ali i natjecateljski, a sve do sada je i aktivni ribolovac, planinar i gljivar.

Dr. Jirkal je proveo mnoge sate na gljivarskim terenima, najviše u Hrvatskoj i Češkoj, i upoznao zaista velik broj vrsta gljiva. Pri tome je i pasionirano snimao, tako da sada raspolaže s oko 2,000 dijapozitiva gljiva. Njegova mikološka biblioteka, obilno prošarana bilješkama na marginama, broji preko 200 knjiga, uključujući većinu klasika – na hrvatskom, češkom, njemačkom, francuskom, talijanskom, ruskom, engleskom, slovačkom i poljskom jeziku. Godinama prati češko-slovačke mikološke časopise, a imao je sreću i upoznati se i razmjenjivati iskustva s nekima od, u međunarodnim razmjerima, istaknutih čeških mikologa – Svrčekom, Smotlachom, Hlavačekom, Heringom, Pouzalom, Semerdžijevom i Kotlabom.

Dr. Jirkal je u svom zadivljujuće dugom gljivarskom stažu upoznao i proučavao velik broj najčešćih porodica i rodova makromiceta, sa vrlo velikim brojem vrsta u njihovu sastavu – osobito jestive, kao i otrovne i halucinogene gljive. Zaista je šteta što svoje proučavanje otrovnih gljiva i trovanja gljivama nije zaokružio monografijom na tu temu.

Aktivan i dalje, dr. Jirkal priprema skoro predavanje u gljivarskom društvu Kamilo Blagaić o najzanimljivijim proljetnim vrstama gljiva iz rodova smrčaka i hrčaka. Nadam se da ćemo još mnogo puta imati čast družiti se s njime na gljivarskim terenima – i opet ćemo nastojati uhvatiti korak s njim.

24.02.2003.

na vrh

ornament

GLJIVE PROTIV RAKA (2)

Jedan od najvećih svjetskih poznavalaca ljekovitih gljiva, i pionira znanstvenih istraživanja njihove ljekovitosti, (sada već pokojni) prof. Takashi Mizuno, objavio je u prvome broju jedinoga specijaliziranog časopisa za ovu oblast International Journal of Medicinal Mushrooms, kome je bio i jedan od pokretača i urednika, pregledni članak pod naslovom Ekstrakcija i razvoj antitumorski aktivnih polisaharida iz medicinskih gljiva u Japanu (IJMM, br. 1/1999.). U njemu je konstatirao da je na prijelazu u 21. stoljeće jasno kako protiv različitih vrsta raka nisu, na žalost, razvijena zadovoljavajuća preventivna i ljekovita sredstva, u usporedbi npr. s vakcinama i antibioticima korisnim u borbi s patogenim mikroorganizmima. Zato se sve više pažnje i posvećuje razvoju određenih imunoterapijskih sredstava, sposobnih da identificiraju i eliminiraju stanice raka, bilo preventivno – u nastanku, bilo u toku bolesti koja se već pojavila i/ili uznapredovala.

U Japanu se na tržištu već dugo nalaze tri karcinostatska (imunoterapijska) preparata razvijena iz gljiva (od 1977, 1985. i 1986. godine). Njima su prethodila, a za njima u još većoj mjeri uslijedila brojna istraživanja kemijskog sastava i djelovanja antitumorskih tvari iz gljiva. Bazična istraživanja obično se provode na pokusnim životinjama, kojima se presadi tumor sarkom 180 (ili neki drugi tumor), a zatim se jednoj grupi daju ispitivane tvari iz gljiva, a drugoj ne. Nakon određenog vremena utvrđuje se stopa inhibicije rasta tumora, tj. u kojem postotku su tumori u onih životinja koje su dobivale tvari iz gljiva – ako te tvari koče rast tumora – manji odn. lakši u odnosu na kontrolnu grupu koja nije tretirana tvarima iz gljiva. Također se utvrđuje i u koliko je slučajeva eventualno došlo do kompletne regresije, tj. do potpunog nestanka tumora kod životinja tretiranih tvarima iz gljiva. U nekim se istraživanjima dodatno utvrđuje i za koliko se produžuje život pokusnih životinja s rakom, i/ili smrtnost tih životinja na kraju pokusa. Rezultati se nastoje utvrditi za pojedine komponente dobivene iz gljiva, kako bi se identificirale one najefikasnije. Standard za ocjenu efikasnosti neke antitumorski aktivne tvari temelji se na stopi inhibicije rasta tumora, tj. koliki postotak kočenja tumorskog rasta pokazuje neka tvar: 0–25% – nema efekta, 26–50% – niska efikasnost, 51–75% – efikasno, 76–95% – vrlo efikasno, i 96–100% – izuzetno efikasno.

beta glukan model molekule
Model molekule trostruke spiralne zavojnice antitumorski aktivnog ß-D-glukana schizophyllana
(Marchessaault et al., 1980)

Iz uvodno spomenutoga članka navodimo samo rezultate istraživanja antitumorskoga djelovanja različitih sastojaka plodnih tijela gljiva Ganoderma lucidum (japanski: Reishi, kineski: Ling zhi) i Grifola frondosa (japanski: Maitake):

Tabela 1: Antitumorski polisaharidi iz plodnih tijela Ganoderme lucidum

Komponente iz plodnog tijelaStopa inhibicije tumora (%)Kompletna regresija tumoraMolekula glikana
Kontrola00/5
FI-1-a1005/5ß-glukan
FA-1-a1005/5kiseli ß-glukan
FII-11005/5kiseli heteroglikan
FIII-1-a,b853/5kiseli heteroglikan
FIII-2-a,b1005/5heteroglikan
FIII-3-a1005/5heteroglikan
FIV-2662/5ß-glukan
FV-1955/5hitin
SFV-21005/5hitin

Tabela 2. Antitumorski polisaharidi iz plodnih tijela Grifole frondosa

Komponente iz plodnog tijelaStopa inhibicije tumora (%)Kompletna regresija tumoraMolekula glikana
Kontrola00/5
FI-a-α844/5ß-glukan
FA-1-a-ß1005/5kiseli ß-glukan
FII-31005/5ksiloglukan
FIII-1-a884/5heteroglukan
FIII-2-c1005/5heteroglukan

Iz navedenih je podataka očigledno da u obje testirane vrste gljiva – obje su vrste inače mnogo puta istraživali različiti i međusobno nezavisni timovi znanstvenika, ne samo u Japanu i Kini, s uglavnom sličnim rezultatima – postoje tvari koje izuzetno efikasno koče rast tumora (čak 100-postotno!), sa zapanjujuće čestim potpunim nestankom (kompletnom regresijom) tumora. Upravo zato su obje vrste gljive uključene i u sirovinske izvore iz kojih se proizvodi naš najnoviji preparat SUPER POLYPORIN, koji se odnedavno nalazi u prodaji.

11.12.2002.

na vrh

ornament

ZLATNA NIT ŽIVOTA

Očuvanje biološke raznolikosti u svijetu od životne je važnosti i za medicinu, unatoč svim potencijalima genetičkog inženjeringa. Naime, iako velik dio današnjih lijekova potječe iz samoniklih vrsta biljaka, mikroorganizama, životinja i gljiva – još uvijek je u medicini iskorišten tek vrlo mali dio postojeće biološke raznolikosti. – To u svojoj najnovijoj knjizi “The Future of Life” (New York, 2002.) kaže Edward O. Wilson, jedan od najutjecajnijih svjetskih znanstvenika (i dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade), strastveno pozivajući na brzu i odlučnu akciju za spas biološke baštine naše planete i nudeći plan za to spašavanje.

Edward Wilson Future of Life
Edward O. Wilson – prijateljski s prirodom

Iako je npr. promet isključivo biljnih lijekova u slobodnoj prodaji 1998. godine u SAD iznosio 20 milijardi, a u čitavom svijetu čak 84 milijarde dolara, to je tek mrvica od ukupnog potencijala svjetskih prirodnih izvora. Koliko je naše znanje i korištenje prirodnih izvora još usko Wilson ilustrira primjerom dominacije gljiva iz razreda Ascomycetes (mješinarke) u kontroli bolesti izazvanih bakterijama: Iako je proučavano samo oko 30,000 vrsta Ascomyceta, a one čine 2% od ukupno poznatih vrsta organizama, iz njih se dobiva 85% antibiotika koji su sad u upotrebi. Nedovoljna iskorištenost zapravo je još veća kad se uzme u obzir da je do sada uopće otkriveno i znanstveno imenovano možda manje od 10% od svih vrsta Ascomyceta koje žive na svijetu. (Slično je čak i sa biljkama cvjetnicama: iako ih je vjerojatno već preko 80% dobilo znanstvena imena, samo u oko 3% ih se istraživalo alkaloide, prirodne tvari za koje se pokazalo da spadaju među najsnažnije ljekovite agense protiv raka i mnogih drugih bolesti.)

Farmakološko izobilje u samoniklim vrstama ima čvrste evolucijske uzroke. Tokom povijesti živoga svijeta sve su vrste organizama razvile kemijske tvari za sprečavanje raka u svojim vlastitim tijelima, ubijanje parazita i suprotstavljanje grabežljivcima. Procesi mutacije i prirodne selekcije, koji su stvorili svo to naoružanje, zapravo su procesi bezbrojnih pokušaja i pogrešaka. Stotine miliona vrsta, evoluirajući kroz život i smrt astronomski golemog broja organizama tokom proteklih geoloških razdoblja povijesti Zemlje, stvorile su sadašnje dobitnike na lutriji mutacije-i-selekcije.

Mi ljudi naučili smo služiti se tim prirodnim izvorima tako da oni čine velik dio naše vlastite farmakopeje. Za antibiotike, fungicide, lijekove protiv malarije, anestetike, analgetike, razrjeđivače krvi, agense koji potiču zgrušavanje krvi i agense koji sprečavaju to zgrušavanje, stimulanse i regulatore rada srca, agense za slabljenje imuniteta i agense za njegovo jačanje, “imitatore” i “kočničare” hormona, lijekove protiv raka, lijekove protiv visoke temperature i groznice, lijekove protiv upala, kontraceptive, diuretike i antidiuretike, antidepresive, lijekove za opuštanje mišića, sedative… koje danas imamo na raspolaganju – zahvaljujemo toj “divljoj”, samonikloj biološkoj raznolikosti, čiji životno važan dio čine i gljive. U svjetlu navedenih primjera koliko je još slabašno naše poznavanje i služenje tim neprocjenjivim blagom života na Zemlji, teško da možemo i zamisliti kakva se čuda i dragocjenosti još u njemu kriju.

23.09.2002.

na vrh

ornament

ŽIVJETI DUGO I ZDRAVO

Zamislite da dobijete ponudu koja vam osigurava da na očekivano trajanje vašeg života – sada je to osamdesetak godina – dobijete dodatak od jednog desetljeća ili više, i to uz odlično zdravlje! Ponuda je realna, naravno, uz jedan uvjet: u svoju potrošnju morate uvrstiti određene ljekovite gljive. – Tako tvrdi francuski liječnik Bruno Donatini – gastroenterolog, onkolog i imunolog, koji je radio i u farmaceutskoj industriji, gdje se bavio nuspojavama lijekova, epidemiologijom i farmakoekonomijom.

Donatini je s prijateljima liječnicima, farmaceutima i odvjetnicima 1996. godine osnovao posebno Društvo za medicinsko informiranje, s ciljem da širokoj javnosti pruža nepristrane i pristupačne informacije o različitim mogućnostima u zaštiti zdravlja. Društvo pored suvremene alopatske medicine i njenih mogućnosti liječenja s dužnom pažnjom tretira i preventivu i komplementarnu prirodnu medicinu. Zato je sam Donatini, u nizu svojih knjiga, krajem 1999. godine objavio i knjigu o ljekovitosti gljiva “Les vertus médicinales de champignons”, nevelika opsega i popularnog stila, ali čvrsto utemeljenu na više od 300 bibliografskih referenci izvorne svjetske znanstvene literature.

Hericium erinaceus pomaže protiv alzheimerove bolesti MS neurodegenerativnih bolesti
Slika iz knjige: “NATIONAL ADUBON SOCIETY – FIELD GUIDE TO NORTH AMERICAN MUSHROOMS”, Hericium erinaceus

Na čemu se temelji autorova ponuda duljeg i zdravijeg života uz pomoć ljekovitih gljiva? Na njihovoj znanstveno i praktično dokazanoj efikasnosti u borbi protiv glavnih grupa bolesti suvremenog čovjeka:

  • Bolesti srca i krvnih žila: Previsoka razina kolesterola, visoki tlak, pušenje… pospješuju proces ateroskleroze krvnih žila – stvaranja masnih naslaga (ateroma) i ovapnjenja arterija, posebno koronarnih (vode krv u srce) i onih koje vode krv u mozak (dvije vratne i dvije vertebralne). Krvotok je sve otežaniji i dolazi do srčanog udara ili moždane kapi. Određene vrste gljiva vrlo su snažno sredstvo u borbi protiv visokog tlaka i kolesterola, kao i infekcija i oslabljenog imuniteta. To su npr. hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum), zečarka (Grifola frondosa), bukovača (Pleurotus ostreatus) i dr.
  • Rak i zarazne bolesti (virusne i bakterijske): Pojedine vrste gljiva imaju moćno antitumorno djelovanje, preventivno ali i terapijsko, kao i protiv za čovjeka štetnih i opasnih virusa i bakterija. Shiitake (Lentinus edodes), šarena tvrdokoška (Trametes versicolor), zečarka (Grifola frondosa), zimska panjevčica (Flammulina velutipes) i mnoge druge jačaju i “podešavaju” imunitet, pa mogu u velikoj mjeri smanjiti rizik od malignih bolesti i infekcija, ali i omogućiti uspješnu borbu s njima kada već nastupe.
  • Alergije: Time što ne samo jačaju, nego i “podešavaju” (moduliraju) imunološke reakcije, određene medicinske gljive pomažu ljudskom organizmu da izbjegne ili ublaži pojave patološke preosjetljivosti na alergene s kojima se u svakodnevnom životu susrećemo, a koje se javljaju u obliku astme, ekcema (dermatitisa), urtikarije (koprivnjače) itd.
  • Demencije: Gljive koje reguliraju tlak i masnoće u krvi sprečavaju aterosklerozu, a ona je glavni uzrok slabljenja rada mozga i propadanja mentalnih funkcija. Gljiva resasti igličar (Hericium erinaceus) sadrži tvari koje u organizmu pospješuju sintezu faktora rasta živaca (NGF), koji poboljšava funkcioniranje, produžava život i ubrzava (djelomično) obnavljanje živčanih stanica u mozgu i perifernom živčanom sistemu. U nekim gljivama, kao npr. hrastovoj sjajnici (Ganodermi lucidum), također su otkrivene tvari koje mogu biti korisne u borbi protiv Alzheimerove i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Ponuda dr. Donatinija s početka teksta očito nije prazna priča. Od medicinskih gljiva, i kvalitetnih proizvoda iz tih gljiva, moguće je sastaviti vrlo efikasan program mikoterapije za dug i zdrav život.

24.06.2002.

na vrh

ornament

GLJIVE PROTIV RAKA

U rujnu 2001. godine održana je u Kijevu (Ukrajina) međunarodna konferencija “Perspektive medicinskih gljiva u zaštiti zdravlja i prehrani u 21. stoljeću”. Sudjelovalo je 348 znanstvenika i stručnjaka iz 38 zemalja, a među njima i većina najpoznatijih svjetskih eksperata za medicinske gljive. Konferenciju su organizirali Nacionalna akademija znanosti Ukrajine i ministarstva obrazovanja/znanosti i zdravlja, a sponzori su iz raznih dijelova svijeta – od znanstvenih i stručnih institucija i organizacija do zainteresiranih kompanija.

U trodnevnom radu konferencije održana su četiri počasna i 16 općih predavanja, a održano je i 7 tematskih simpozija, na kojima su sudionici podnijeli oko 150 izlaganja o različitim istraživanjima medicinskih gljiva.

Prvo počasno predavanje – o korisnim efektima jestivih i medicinskih gljiva na zaštitu zdravlja – održao je prof. Tetsuro Ikekawa, jedan od pionira znanstvenih istraživanja medicinskih gljiva, koji je i predsjedao radom konferencije. On je podsjetio da su istraživanja antitumorskog djelovanja gljiva (Basidiomycetes) započela još davne 1966. godine u Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Japanu, a danas se provode širom svijeta. Nakon što su kod nekih “guba” (Trametes versicolor i Phellinus linteus) utvrdili antitumorsko djelovanje, počeli su istraživati kako ekstrakti nekih jestivih gljiva djeluju na sarkom 180: pokazalo se da snažno koče rast toga vrlo zloćudnog tumora!

Dalja su istraživanja utvrdila da su antitumorske tvari u gljivama prije svega određeni polisaharidi, a jedan od njih je i lentinan, izoliran iz jestive gljive Lentinus edodes (shiitake). On je u Japanu u kliničkoj primjeni već više od 15 godina.

Antitumorske tvari jakog djelovanja otkrivene su i u jestivoj Flammulini velutipes (zimskoj panjevčici). I te su se tvari pokazale osobito korisne u kombinaciji s kirurškim zahvatima i drugim antitumorskim terapijama (kemoterapijom i zračenjem). Epidemiološka studija u jednoj japanskoj pokrajini pokazala je da farmeri kojima je uzgoj Flammulina velutipes glavno zanimanje znatno rjeđe umiru od raka nego ostali stanovnici.

Efekti zaštite protiv raka utvrđeni su i kod jestive, u Japanu popularne i uzgajane Hypsizygus marmoreus, koja isto tako ima i preventivno djelovanje protiv metastaza. Kao i Lentinus edodes i Flammulina velutipes (a i još neke vrste gljiva), i Hypsizygus marmoreus ima opće preventivno djelovanje, tj. znatno smanjuje rizik da zdravi organizam oboli od raka.

Gljive protiv raka djeluju prvenstveno tako da poboljšavaju imunološke reakcije organizma. Zato je – zaključio je prof. Tetsuro Ikekawa – korištenje gljiva dokazano efikasno u zaštiti od raka i u borbi protiv njega kada se već pojavio.

07.06.2002.

na vrh

ornament

UVODNIK

gljiva na suncuNitko točno ne zna koliko vrsta gljiva ima na Zemlji. Suvremene procjene kreću se u rasponu od 500,000 do čak 9,9 milijuna, ali mikolozi općenito prihvaćaju brojku od 1,5 milijuna vrsta. Od toga je do sada identificirano, bolje reći imenovano, 75-100,000 vrsta, i stalno se otkrivaju nove.

Broj vrsta gljiva koje još treba otkriti i istražiti njihova potencijalna medicinska i prehrambena svojstva – očito je golem: ako samo 5% od procijenjenih 1,5 milijuna vrsta ima takvu vrijednost, to bi značilo da oko 75,000 vrsta gljiva može poslužiti za prehrambene i/ili ljekovite svrhe! Razvoj u toj oblasti već je sada tako širok i intenzivan da ga nazivaju “ne-zelenom revolucijom”, koja već ima, a u daljem toku 21. stoljeća imat će i sve veći pozitivni i dugotrajni utjecaj na prehranu, zaštitu zdravlja, očuvanje i obnavljanje okoliša, kao i progresivne ekonomske i socijalne promjene.

Na ovim ćemo stranicama izvještavati o novostima i zanimljivostima u istraživanju ljekovitih svojstava medicinskih gljiva, ljekovitih tvari iz gljiva i njihovog djelovanja (na tumore, viruse, bakterije, visoki tlak, masnoće u krvi, šećer u krvi, bolesti srca i krvnih žila, bolesti urogenitalnih, dišnih i probavnih organa itd.), terapeutskih efekata gljiva i proizvoda iz gljiva, upotrebe gljiva u tradicionalnoj medicini raznih naroda, kao i u široj oblasti biologije i biotehnologije gljiva, ne zanemarujući – u načelu – nijedan aspekt života gljiva i međuodnosa ljudi i gljiva. Želimo da ove web stranice pomognu virtualnom konstituiranju i razvoju žive zajednice svih koji su zainteresirani za gljive i njihove ljekovite i druge vrijednosti.

Dr. sc. Ivan Jakopović

na vrh

ornament

Facebookyoutube