Suradnja biotehnoloških firmi Europske unije i Kine

Vrijeme čitanja: 2 minute

Suradnja biotehnoloških firmi Europske unije i Kine

Konferencija o suradnji biotehnoloških firmi

Prva konferencija o suradnji biotehnoloških firmi Kine i Evrope održana je u Beijingu 18. i 19. rujna 2006. godine, s osnovnim ciljem da se promovira suradnja, partnerstvo i “joint venture” projekti između kineske biotehnološke industrije i rastućih malih i srednjih evropskih biotehnoloških firmi i razvojnih agencija.

biotehnološka firma Dr Myko San konferencija o poslovnoj suradnji
Otvaranje 1. konferencije o suradnji biotehnoloških kompanija Kine i Europe

Inicijativu je dala Evropska komisija, a skup su zajednički organizirali Europe Unlimited (Bruxelles), BioMedico Forum (Aarhus) i Kineski nacionalni centar za biotehnološki razvoj. U plenarnom dijelu konferencije visoki predstavnici kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije i istoimenog “ministarstva” Evropske komisije, kao i nekoliko autoritativnih stručnjaka s obiju strana, prikazali su politiku Kine i EU u oblasti razvoja biotehnološke industrije, sadašnje stanje i potencijale tržišta biotehnoloških proizvoda u Kini i EU, te potencijale investiranja u ovoj oblasti koja se po dinamici razvoja nalazi odmah iza informatičke industrije.

Myko San na konferenciji o suradnji biotehnoloških kompanija
Početak plenarne sjednice

Nakon toga su predstavnici više od 40 evropskih i preko 90 kineskih poduzeća paralelno prezentirali djelatnosti svojih poduzeća i potencijale i potrebe za suradnjom. Drugoga dana konferencije vođeni su direktni razgovori između predstavnika kineskih i evropskih biotehnoloških firmi zainteresiranih za međusobnu suradnju i različite oblike partnerstva.

Hotel u Pekingu konferencija
Mjesto održavanja skupa

Predstavljanje hrvatske biotehnološke firme Dr Myko San u Kini

Jedino poduzeće iz neke zemlje koja još nije članica EU-a koje je bilo pozvano da se uključi u delegaciju Evropske unije na tome skupu jest hrvatska biotehnološka firma DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA iz Zagreba, prvi specijalizirani proizvođač preparata iz ljekovitih gljiva za pomoć protiv raka, teških virusnih bolesti (uključujući npr. hepatitis C i AIDS), uzroka bolesti srca i krvnih žila (osobito povišenog krvnog tlaka i masnoća), dijabetesa i dr.

Dr Ivan Jakopović otvaranje konferencije
Dr. Ivan Jakopović (u prvom planu) na otvaranju konferencije

Nakon zapažene prezentacije koju je dao dr. Ivan Jakopović, direktor poduzeća, nekoliko predstavnika zainteresiranih kineskih poduzeća došlo je na razgovore s delegacijom hrvatske firme.

Najzanimljiviji je bio razgovor s delegacijom jedne značajne biotehnološke kompanije iz milijunskog grada Hangzhoua, u kojemu se došlo do ideje o zajedničkom projektu proizvodnje preparata iz ljekovitih gljiva kod njih u Kini i za kinesko tržište i za tržište EU-a, pa će se razgovori o tome nastaviti.

Ovaj globalno značajni projekt suradnje biotehnoloških sektora Kine i EU, kome se na vlastitu inicijativu nastoji priključiti i Kanada, nastavljen je u travnju 2007. godine u Londonu, te zatim ponovo u Kini, u Šangaju. Na tim je konferencijama opet punopravno sudjelovala i delegacija hrvatske biotehnološke firme DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA.

Dr. Ivan Jakopović Myko San prezentacija
Dr. Ivan Jakopović započinje prezentaciju poduzeća DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA
prezentacija biotehnološke firme Dr Myko San u Kini
Prikaz znanstvenih temelja proizvodnog programa hrvatske biotehnološke firme Dr Myko San.
Dr. Ivan Jakopović poslovni razgovor
Dr. Ivan Jakopović u razgovoru s vodećim članovima uprave kineske kompanije iz Hangzhoua

<natrag na vijesti>

Facebookyoutube