Živjeti dugo i zdravo

Vrijeme čitanja: 2 minute

Živjeti dugo i zdravo

Zamislite da dobijete ponudu koja vam osigurava da na očekivano trajanje vašeg života – sada je to osamdesetak godina – dobijete dodatak od jednog desetljeća ili više, i to uz odlično zdravlje! Ponuda je realna, naravno, uz jedan uvjet: u svoju potrošnju morate uvrstiti određene ljekovite gljive. – Tako tvrdi francuski liječnik Bruno Donatini – gastroenterolog, onkolog i imunolog, koji je radio i u farmaceutskoj industriji, gdje se bavio nuspojavama lijekova, epidemiologijom i farmakoekonomijom.

Donatini je s prijateljima liječnicima, farmaceutima i odvjetnicima 1996. godine osnovao posebno Društvo za medicinsko informiranje, s ciljem da širokoj javnosti pruža nepristrane i pristupačne informacije o različitim mogućnostima u zaštiti zdravlja. Društvo pored suvremene alopatske medicine i njenih mogućnosti liječenja s dužnom pažnjom tretira i preventivu i komplementarnu prirodnu medicinu. Zato je sam Donatini, u nizu svojih knjiga, krajem 1999. godine objavio i knjigu o ljekovitosti gljiva “Les vertus médicinales de champignons”, nevelika opsega i popularnog stila, ali čvrsto utemeljenu na više od 300 bibliografskih referenci izvorne svjetske znanstvene literature.

dulji i zdraviji život uz upotrebu ljekovitih gljiva
Slika iz knjige: “NATIONAL ADUBON SOCIETY – FIELD GUIDE TO NORTH AMERICAN MUSHROOMS”, Hericium erinaceus

Dulji i zdraviji život uz pomoć ljekovitih gljiva

Na čemu se temelji autorova ponuda duljeg i zdravijeg života uz pomoć ljekovitih gljiva? Na njihovoj znanstveno i praktično dokazanoj efikasnosti u borbi protiv glavnih grupa bolesti suvremenog čovjeka:

  • Bolesti srca i krvnih žila: Previsoka razina kolesterola, visoki tlak, pušenje… pospješuju proces ateroskleroze krvnih žila – stvaranja masnih naslaga (ateroma) i ovapnjenja arterija, posebno koronarnih (vode krv u srce) i onih koje vode krv u mozak (dvije vratne i dvije vertebralne). Krvotok je sve otežaniji i dolazi do srčanog udara ili moždane kapi. Određene vrste gljiva vrlo su snažno sredstvo u borbi protiv visokog tlaka i kolesterola, kao i infekcija i oslabljenog imuniteta. To su npr. hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum), zečarka (Grifola frondosa), bukovača (Pleurotus ostreatus) i dr.
  • Rak i zarazne bolesti (virusne i bakterijske): Pojedine vrste gljiva imaju moćno antitumorno djelovanje, preventivno ali i terapijsko, kao i protiv za čovjeka štetnih i opasnih virusa i bakterija. Shiitake (Lentinus edodes), šarena tvrdokoška (Trametes versicolor), zečarka (Grifola frondosa), zimska panjevčica (Flammulina velutipes) i mnoge druge jačaju i “podešavaju” imunitet, pa mogu u velikoj mjeri smanjiti rizik od malignih bolesti i infekcija, ali i omogućiti uspješnu borbu s njima kada već nastupe.
  • Alergije: Time što ne samo jačaju, nego i “podešavaju” (moduliraju) imunološke reakcije, određene medicinske gljive pomažu ljudskom organizmu da izbjegne ili ublaži pojave patološke preosjetljivosti na alergene s kojima se u svakodnevnom životu susrećemo, a koje se javljaju u obliku astme, ekcema (dermatitisa), urtikarije (koprivnjače) itd.
  • Demencije: Gljive koje reguliraju tlak i masnoće u krvi sprečavaju aterosklerozu, a ona je glavni uzrok slabljenja rada mozga i propadanja mentalnih funkcija. Gljiva resasti igličar (Hericium erinaceus) sadrži tvari koje u organizmu pospješuju sintezu faktora rasta živaca (NGF), koji poboljšava funkcioniranje, produžava život i ubrzava (djelomično) obnavljanje živčanih stanica u mozgu i perifernom živčanom sistemu. U nekim gljivama, kao npr. hrastovoj sjajnici (Ganodermi lucidum), također su otkrivene tvari koje mogu biti korisne u borbi protiv Alzheimerove i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Ponuda dr. Donatinija s početka teksta očito nije prazna priča. Od medicinskih gljiva, i kvalitetnih proizvoda iz tih gljiva, moguće je sastaviti vrlo efikasan program mikoterapije za dug i zdrav život.

24.06.2002.

<natrag na vijesti>

Facebookyoutube